Gustul Dobrogei, patrimoniul gastronomic al conviețuirii etnice
Comunitățile etnice din Dobrogea au creat un mozaic gastronomic unic, în care rețetele nu sunt doar formule de gătit, ci purtătoare de memorie și identitate.
Articol editat de Maria Constantin, 21 noiembrie 2025, 10:18 / actualizat: 21 noiembrie 2025, 12:00
La Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea a fost lansat ieri, 20 noiembrie, volumul „Gustul Dobrogei”, care cuprinde rețete, experiențe și practici culturale prezentate de șapte comunități etnice ce conviețuiesc în această regiune.
Volumul a adus în atenția publicului gastronomia tradițională dobrogeană ca expresie a unei conviețuiri interetnice îndelungate și a unei diversități culturale remarcabile, rezultat al colaborării dintre cercetători, comunități și instituții preocupate de documentarea și transmiterea valorilor patrimoniale.
Evenimentul editorial s-a desfășurat în cadrul proiectului cultural „Multiculturalitate și Gastronomie Tradițională în Dobrogea”, inițiat de Institutul Național al Patrimoniului și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect realizat în parteneriat cu specialiștii Muzeului de Etnografie și Artă Populară din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.
Un articol realizat de Dana Răduță, Radio Constanța