Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Romii din Cozmești, Vaslui – trecut și prezent

În emisiunea Viața Rromilor, am făcut popas în comuna Cozmești din județul Vaslui. În satul Fâstâci, sat component al comunei, alături de majoritari, conviețuiește o importantă comunitate de etnici romi. Etnicii romi au diverse preocupări de la munca în agricultură, în administrația locală, până la interpretarea muzicii de fanfară. În acest context, facem precizarea că în urmă cu câțiva ani administrația locală s-a ocupat de înființarea Fanfarei Stemnicul Junior (cu trimitere la râul Stemnic, afluent al râului Bârlad).

Romii din Cozmești, Vaslui – trecut și prezent

Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 iulie 2025, 08:00

Primul interlocutor al emisiunii a fost domnul Hristache Sima, edilul șef al comunei Cozmești. Din primele două secvențe audio pe care le-am difuzat, am aflat amănunte despre realizările administrației locale; Hristache Sima ne-a prezentat comuna Cozmești, pentru ca, mai apoi, să ne vorbească și despre muzica de fanfară, muzică pe care aproape toți etnicii romi din satul Fâstâci o au în sânge. Oamenii responsabili de soarta etnicilor romi din comună (unul dintre ei fiind doamna Adriana Lungu, mediator sanitar, al doilea interlocutor al emisiunii), o altă temă a dialogului cu edilul șef al comunei Cozmești. Evident că alături de toate acestea, pe agenda de lucru a administrației locale sunt mult mai multe proiecte, un alt subiect al dialogului nostru.

Domnul Hristache Sima, edilul șef al comunei a vorbit despre proiectele pe care administrația locală le are pe agenda de lucru, transmițând totodată câteva mesaje atât pentru cetățenii comunei, cât și pentru ascultătorii Radio Iași.

Unul dintre aceste mesaje constă într-o invitație de a vizita Mănăstirea Fâstâci, mănăstire cu Hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Pentru a vă stârni interesul, facem precizarea că pictura mănăstirii „este realizată în tehnica frescă (după reparațiile terminate în 1977), de către pictorul Vasile Pascu din Focșani. La intrarea în pronaos, pe dreapta (peretele vestic), este tabloul votiv al ctitorului Mihail Racoviță (1721) ținând biserica în mâna dreaptă și Iisus Hristos care binecuvintează biserica”, după cum găsim pe siteul protoieriavaslui.ro

De asemenea, în cadrul emisiunii, am discutat cu doamna Adriana Lungu, mediator sanitar în Comunitatea Romilor din comuna Cozmești, județul Vaslui. Astfel, am aflat amănunte despre atribuțiile pe care domnia sa le are în comunitate. După 20 de ani de activitate, doamna Adriana Lungu s-a familiarizat cu mai toți membrii comunității, încât aceștia și-au deschis sufletul în fața specialistului. Dacă ieri erau mult mai conservatori, astăzi etnicii romi din comună sunt într-o bună comunicare cu mediatorul sanitar. Bătrânii și soarta acestora, iată un alt subiect despre care doamna Adriana Lungu ne-a oferit amănunte.

Anii au trecut, iar copiii invitatei noastre au crescut, băiatul cel mare urmând, la liceu, o secție apropiată de meseria mamei, ca dovadă că aceasta a jucat un rol important în formarea familiei sau a tinerilor din comunitate.

Referitor la cele prezentate, am putea încheia amintind proverbele: „Dacă nu mergi în pădure după lemne, înțepenești lângă sobă”; „Munca pe care o îndeplinim cu plăcere, ne scapă de truda ei”; „Laptele până nu-l bați, smântână nu poți să scoți”.

Un articol realizat de Dumitru Șerban

 

 

Regal folcloric dobrogean, de Ziua Dobrogei
Fără categorie joi, 14 noiembrie 2024, 17:18

Regal folcloric dobrogean, de Ziua Dobrogei

Români, aromâni, armeni, bulgari, ceangăi, greci, italieni, romi, ruși-lipoveni, tătari, turci, ucraineni conviețuiesc de secole pe pământ...

Regal folcloric dobrogean, de Ziua Dobrogei
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.