Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește exponatul săptămânii: „ștergar tătăresc (yüzbez)”

Ștergarul prezentat în săptămâna 14 – 20 octombrie 2024 face parte din categoria pieselor care intră în amenajarea camerei mirilor, în cadrul ceremonialului nunții, la tătarii dobrogeni. Conform muzeului acest tip de ștergar intră în componența zestrei de nuntă a miresei. Este țesut în două ițe din fir subțire de bumbac și brodat pe gherghef cu mătase, lână și fir metalic lamelar auriu.

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește exponatul săptămânii: „ștergar tătăresc (yüzbez)”
Foto: Ștergar tătăresc / foto: Ghiulşen Ismail-Iusuf, arhivă personală

Articol editat de Sterian Dan, 28 octombrie 2024, 08:43

Decorul dispus la capete este reprezentat de vița-de-vie cu ciorchini de struguri, asimilată motivului „pomul vieții”. Pentru vechile popoare ale Orientului, acest motiv simbolizează rodnicia, vița-de-vie fiind în islam una dintre plantele menționate în Coran ca dar binecuvântat al pământului. Motivului dominant îi sunt asociate vase cu fructe, care invocă abundența, precum și păsări stilizate care simbolizează nemurirea sufletului.

Ștergarul tătăresc a fost achiziționat în anul 1974 din Murfatlar, județul Constanța. Prin Ordinul nr. 2250 din 4 mai 2012, poziția 42, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică Fond.

Zestrea, cu numeroasele şi diversele categorii de textile şi broderii, indică maniera de etalare a acesteia în odaia mirilor. Zestrea miresei la tătari se aranjează şi se pune în ordine în casa acesteia. Obiectele din zestre erau întinse pe frânghii, pe pereţi şi în alte locuri potrivite, aceste obiecte erau cusute cu migală de viitoarea mireasă, printre aceste obiecte erau: ștergarul, (yuzbez), șevre, cămașa de noapte, marama din borangic, batiste brodate sau cu dantelă pe margini etc.

Un articol de Ghiulşen Ismail-Iusuf

Gustul Dobrogei, patrimoniul gastronomic al conviețuirii etnice
tătară vineri, 21 noiembrie 2025, 10:18

Gustul Dobrogei, patrimoniul gastronomic al conviețuirii etnice

La Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea a fost lansat ieri, 20 noiembrie, volumul „Gustul Dobrogei”, care cuprinde rețete,...

Gustul Dobrogei, patrimoniul gastronomic al conviețuirii etnice
Valorificarea moștenirii istorice și culturale a etniei tătare din Dobrogea, prin realizarea documentării de către reprezentanții Muzeului de Etnografie din Budapesta
tătară vineri, 7 noiembrie 2025, 15:44

Valorificarea moștenirii istorice și culturale a etniei tătare din Dobrogea, prin realizarea documentării de către reprezentanții Muzeului de Etnografie din Budapesta

Obiectivul întâlnirii a fost aceea de a purta discuții despre colecția de obiecte de artizanat tătărești din Asanşı (astăzi Valul...

Valorificarea moștenirii istorice și culturale a etniei tătare din Dobrogea, prin realizarea documentării de către reprezentanții Muzeului de Etnografie din Budapesta
„Multiculturalitate în arta cinematografică” a debutat la Iași | Ediția a V-a
tătară vineri, 24 octombrie 2025, 13:04

„Multiculturalitate în arta cinematografică” a debutat la Iași | Ediția a V-a

Proiecțiile tematice se desfășoară săptămânal, în fiecare joi, până pe 11 decembrie 2025, în Sala „Diotima”, începând cu ora 17:00....

„Multiculturalitate în arta cinematografică” a debutat la Iași | Ediția a V-a
Seminarul de Limba Tătară va debuta în acest an universitar la Universitatea din București
tătară luni, 6 octombrie 2025, 15:35

Seminarul de Limba Tătară va debuta în acest an universitar la Universitatea din București

Seminarul va fi susținut de Dr. Leyla Cheamil, ce are tătara ca limbă maternă, vă așteaptă pentru a vă dezvălui cât mai multe din aspectele...

Seminarul de Limba Tătară va debuta în acest an universitar la Universitatea din București
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.