Musulmanii au intrat într-un nou an islamic (1447)
Anul acesta începutul anului islamic a coincis cu ziua de 26 iunie 2025, fiind o dată importantă pentru musulmani, reprezentând prima zi din prima luna (Muharrem).

Articol editat de Maria Constantin, 30 iunie 2025, 10:03 / actualizat: 30 iunie 2025, 14:53
Anul islamic lunar având 354 de zile în loc de 365 ale anului solar, apare un decalaj de aproximativ de 10-11 zile. Prin urmare începutul calendarului religios sau al anului religios islamic (HicriTakvim) este marcat de migrația Profetului Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa) de la Mecca la Medina, migrațiune cunoscută sub numele de Hicra.
Emigrarea Profetului Muhammed împreună cu adepții care l-au urmat, reprezintă de fapt părăsirea orașului Mecca unde se aflau foarte puțini adepți și stabilirea în orașul Medina, unde exista o comunitate islamică mai numeroasă. Emigrarea a fost o călătorie sfântă ce a întărit credința celor ce au participat la ea.
Sosirea Profetului Mohammed în Medina a fost un eveniment memorabil pentru locuitorii orașului, căci îl aveau printre ei pe trimisul lui Allah. A fost un eveniment important în istoria islamului, dar şi în viața Profetului Mohammed, deoarece a marcat eliberarea musulmanilor de adversari, a însemnat renașterea islamului şi impunerea islamului ca o religie puternică în civilizația universală.
Drept pentru care după 17 ani mai exact în anul 637, în timpul Califatului lui Omar s-a hotărât, ca anul migrației Profetului de la Mecca la Medina (622) să fie considerat începutul calendarului islamic, iar prima zi a lunii Muharrem să semnifice începutul anului islamic, luna Muharrem fiind şi prima din cele 4 luni sfinte: Muharrem, Recep, Şaban, Ramazan.
Timp de 12 ani în perioada 610 – 622, Profetul Muhammed a ţinut predici în Mecca pentru islamizare, dar din păcate, a avut foarte puţini adepţi, prima persoană care a îmbrățișat religia islamică fiind soţia sa Hatice. Ultima predică a Profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa) a fost rostită în ziua a noua a lunii Zilhicce, ultima lună a anului islamic, la zece ani după emigrarea de la Mecca la Medina, în valea Uranah a muntelui Arafat, redau câteva principii din predică: Islamul este cea mai nouă și ultima religie monoteistă, importanța adorării lui Allah, drepturile femeilor asupra bărbaților, egalitatea între toți oamenii indiferent de rasă, sex sau religie, fiecare este răspunzător de faptele sale, reprezintă unele dintre principiile importante din islam.
La finalul predicii, Profetul Muhammed a afirmat următoarele: „Las în urma mea două lucruri: Coranul (cartea sfântă a musulmanilor)și exemplul vieții mele, dacă le urmați pe acestea două nu veți da greș.”
Un articol realizat de Ghiulșen Iusuf Ismail, Radio Constanța