Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Programe din cadrul proiectului Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a organizat trei ateliere gastronomice, desfășurate în perioada 17–18 iunie 2025, în județul Constanța.

Articol editat de Maria Constantin, 1 iulie 2025, 12:10
Proiectul își propune redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei. Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de rețete specifice fiecărei etnii și va fi lansat public în cadrul expoziției finale ceva avea loc la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea.
Primul dintre atelierele gastronomice a fost cel tătăresc și s-a desfășurat la 17 iunie 2025, în incinta localului cu specific tătăresc „Musafir Efendi”. Copiii din comunitatea tătară au învățat rețete autentice și au gătit în echipă, sub îndrumarea reprezentanților comunităților locale, împreună cu părinții și mentorii tradiționalul„șuberek” (plăcinta prăjită cu carne), într-un exercițiu de transmitere intergenerațională a rețetelor, dar și de consolidare a identității culturale.
Activitatea a pus în valoare rolul educatival patrimoniului imaterial și a evidențiat modul în care gastronomia poate deveni un mijloc de comunicare între generații, promovând valori comune, precum solidaritatea, tradiția și respectul pentru diversitate. La finalul activității toți copiii au primit diplome de participare și premii.
Proiectul a continuat cu un atelier culinar dedicat comunității turceștiși aromâne. Dobrogea rămâne un exemplu de conviețuire interetnică, iar gastronomia sa, o mărturie vie a unei moșteniri culturale unice. Proiectul continuă pe parcursul anului 2025 cu noi activități, documentări și evenimente care vor contribui la consolidarea identității culturale locale și naționale.
Ghiulșen Ismail-Iusuf, Radio Constanta