Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea

Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Programe din cadrul proiectului Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a organizat trei ateliere gastronomice, desfășurate în perioada 17–18 iunie 2025, în județul Constanța.

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
Foto: Metin Hogea

Articol editat de Maria Constantin, 1 iulie 2025, 12:10

Proiectul își propune redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei. Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de rețete specifice fiecărei etnii și va fi lansat public în cadrul expoziției finale ceva avea loc la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea.

Primul dintre atelierele gastronomice a fost cel tătăresc și s-a desfășurat la 17 iunie 2025, în incinta localului cu specific tătăresc „Musafir Efendi”. Copiii din comunitatea tătară au  învățat rețete autentice și au gătit în echipă, sub îndrumarea reprezentanților comunităților locale, împreună cu părinții și mentorii tradiționalul„șuberek” (plăcinta prăjită cu carne), într-un exercițiu de transmitere intergenerațională a rețetelor, dar și de consolidare a identității culturale.

Activitatea a pus în valoare rolul educatival patrimoniului imaterial și a evidențiat modul în care gastronomia poate deveni un mijloc de comunicare între generații, promovând valori comune, precum solidaritatea, tradiția și respectul pentru diversitate. La finalul activității toți copiii au primit diplome de participare și premii.

Proiectul a continuat cu un atelier culinar dedicat comunității turceștiși aromâne.   Dobrogea rămâne un exemplu de conviețuire interetnică, iar gastronomia sa, o mărturie vie a unei moșteniri culturale unice. Proiectul continuă pe parcursul anului 2025 cu noi activități, documentări și evenimente care vor contribui la consolidarea identității culturale locale și naționale.

Ghiulșen Ismail-Iusuf, Radio Constanta

 

Începând din 6 iunie, credincioșii sărbătoresc Kurban Bayram
tătară vineri, 6 iunie 2025, 10:08

Începând din 6 iunie, credincioșii sărbătoresc Kurban Bayram

Cunoscută în tradiția islamică şi sub denumirea de sărbătoarea a sacrificiului, Kurban Bayramul este marcat în luna Zilhigge, ultima din...

Începând din 6 iunie, credincioșii sărbătoresc Kurban Bayram
Festivalul tradițional de primăvară „Tepreș”, la tătarii din Bulgaria
tătară luni, 2 iunie 2025, 10:04

Festivalul tradițional de primăvară „Tepreș”, la tătarii din Bulgaria

Evenimentul a adus împreună tătari din Bulgaria și România, celebrând patrimoniul cultural comun prin muzică, dans și gastronomie...

Festivalul tradițional de primăvară „Tepreș”, la tătarii din Bulgaria
Ziua Constanței Multietnice
tătară joi, 22 mai 2025, 09:04

Ziua Constanței Multietnice

La fel ca în anii precedenți, la acest eveniment sunt așteptați să participe toți cei care iubesc Constanța. La parada formațiilor artistice...

Ziua Constanței Multietnice
18 Mai – Ziua Neagră a Tătarilor din Crimeea: 81 de ani de la Surghiunul din 1944
tătară luni, 19 mai 2025, 10:24

18 Mai – Ziua Neagră a Tătarilor din Crimeea: 81 de ani de la Surghiunul din 1944

La 18 mai 1944, sub comanda dictatorului sovietic Iosif V. Stalin, întreaga populație tătară din Crimeea a fost deportată cu forța, într-o...

18 Mai – Ziua Neagră a Tătarilor din Crimeea: 81 de ani de la Surghiunul din 1944
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.