In Memoriam-Musa Geavit (1931-2010), fizician de valoare și sigurul tătar membru corespondent al Academiei Române
Anul acesta se împlinesc 15 de ani de la trecerea în neființă a regretatului om de știință Geavit Musa (23.12.1931- 05.07.2010), cercetător în domeniul fizicii plasmei la Institutul de Fizică Atomică (IFA) din București, profesor universitar la facultățile de fizică ale universităților București și Constanța.

Articol editat de Maria Constantin, 15 iulie 2025, 12:36 / actualizat: 15 iulie 2025, 16:36
Distinsul cercetător s-a născut la 23 decembrie 1931 la Palazu Mare / Constanța şi este urmașul unei familii de intelectuali tătari, origine plină de demnitate și măreție, transmisă din generație în generație, adusă din Crimeea și purtată peste veacuri.
A absolvit cursurile gimnaziale şi Liceul Mircea Cel Bătrân din Constanța.Din anul 1955 este absolvent al Facultății de Fizică – Universitatea București. În anul 1967 devine doctor în fizică nucleară cu teza „Contribuții la studiul proceselor fizice din diodele cu plasmă”.
În anul 1969 întreprinde cercetări fundamentale şi aplicative de fizica plasmei şi ține cursuri în învățământul superior, la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei – Universitatea București. Este Director General al Institutului de Fizică Atomică (IFA) în perioada 19.04.1997–19.03.1998. Acesta a desfășurat o activitate de cercetare susținută în domeniul fizicii plasmei şi aplicațiilor acesteia în tehnică.
În aprilie 2009, profesorul universitar doctor în fizică nucleară Musa Geavit a fost numit membru corespondent al Academiei Romane. Rezultatele cercetărilor efectuate au fost concretizate în 416 lucrări, din care 137 apărute în reviste internaționale, cotate ISI, a derulat un program complex de cercetare aplicativă, în 18 produse omologate, în elaborarea a peste 20 de tehnologii specifice şi concretizat în 27 de brevete aprobate de OSIM şi realizate în ţară.
Celelalte fiind publicate în volume ale unor conferințe internaționale sau în reviste din ţară. Rezultatele științifice obținute se bucură de o largă recunoaștere internațională. Acestea au fost citate de 800 de ori în literatura de specialitate.
Prof. univ. dr. Musa Geavit şi-a dedicat ultimii 16 ani de viața generațiilor de studenţi ai Universităţii ”Ovidius” din Constanţa, aceştia au avut şansa unică de a-i audia cursurile de înaltă ținută științifică şi de a participa la lucrările experimentale în laboratorul de Fizica Plasmei creat de Domnia sa.
Distinsul cercetător, om de știință, Profesorul Dr. Musa Geavit, om al etniei tătare, în ciuda vicisitudinilor vieții personale şi-a construit cu migală şi perseverență, cu efort prelungit, cariera profesională de rezonanță națională şi de largă recunoaștere internațională.
Cu mare deschidere spre colaborarea şi cooperarea științifică internațională, prof.univ. dr. Musa Geavit a efectuat stagii de lucru în SUA (Universitatea Texas Dallas), în Germania, în Japonia. Printre partenerii instituționali amintim aici, Universitatea GHS Essen, Departamentul de Fizică şi Dr. H.Ehrich Institut für Spektrochemie and Angewandte Spektroskopie din Dortmund, ambele din Germania, Nagoya University (Japonia), sau acordul de cooperare sprijinit de Fundaţia Humboldt între colective de cercetare din Birmingham, Trento, Essen,Eskişehir, Constanţa şi Bucureşti.
Geavit Musa a decedat la data de 5 iulie 2010, în București. Musa Geavit este exponent al culturii şi spiritualității noastre tătare, justifică existențial şi valoric comunitatea tătară.
Un articol realizat de Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio Constanța