Universitarul ieșean Leonte Ivanov – trecut și prezent prin mărcile identitare ale Comunității Starovere din România
În emisiunea de astăzi invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor universitar Leonte Ivanov, doctor în Filologie, în cadrul Catedrei a Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Articol editat de Maria Constantin, 21 mai 2025, 19:35 / actualizat: 21 mai 2025, 21:06
Leonte Ivanov s-a născut la 24 iunie 1961, în Manolea, Suceava, fiind fiul Ecaterinei (născută Andrian) și a lui Andrei Ivanov. A absolvit Facultatea de Filologie, specializarea română-rusă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Doctor în științe umaniste al Universității „Alezandru Ioan Cuza” – din anul 2003 – cu teza Ipostaze ale străinului în literatura română (1840-1948). Imaginea rusului și a Rusiei.
Astăzi, aflăm amănunte concrete despre copilărie, școală, părinți; ocupația tatălui care l-a format pe intelectualul Leonte; mai aflăm detalii și despre pașii în carieră.
Vorbim, în ediția de astăzi a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni și despre volumele Scurtă Istorie a Biserii Ortodoxe de Rit Vechi (Vol. I), de Feodor Evfimovici Melnikov; Rușii Lipoveni în Studii și documente (Vol. II) și Ultimul ataman al cazacilor nekrasoviști: Osip Ganciar, cărți care au văzut lumina tiparului la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Referitor la cele descrise, conchidem:
„Gândește-te înainte să vorbești. Citește înainte să gândești”, Fran Lebowitz, scriitoare și oratoare americană.
Un articol realizat de Dumitru Șerban