Rușii de veche credință (staroverii) prin vocea profesorului universitar Gabriel Mardare
Atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre, cât și în cea de săptămâna viitoare, stăm de vorbă cu domnul profesor Gabriel Mardare, specialist în filologie.

Articol editat de Maria Constantin, 16 iulie 2025, 19:36 / actualizat: 17 iulie 2025, 8:34
Domnul Gabriel Mardare, de-a lungul anilor a întreprins foarte multe cercetări despre destinul rușilor staroveri atât din România, cât și din afara granițelor. Cercetările Domniei Sale au fost publicate în reviste culturale de prestigiu din România, dar și din afara țării.
În prima secvență audio pe care o difuzăm, invitatul nostru ni se prezintă, pentru ca imediat să ne povestească despre cum a început cercetarea despre trecutul credincioșilor de veche credință, cei care în urma „raskolului” din Biserica Ortodoxă Rusă, la mijlocul secolului al XVII-lea și mai târziu au luat drumul exilului.
Domnul profesor Gabriel Mardare, specialist în filologie, ne prezintă atât astăzi, cât și săptămâna viitoare imaginea vechilor credincioși în orizontul culturii apusene, spunându-ne că fenomene similare au fost și în Occident.
Vă reamintim că, astăzi, invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor Gabriel Mardare, specialist în filologie, absolvent al Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din Iaşi (1969), secţia umanistă; în anul 1973 finalizează studiile Facultății de Filologie, secţia franceză-română, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” cu lucrarea de licență „Les clichés poétiques de Ronsard”/„Clișeele poetice la Ronsard”, sub îndrumarea semioticienei Maria Carpov, care îl va coordona și la lucrarea de doctorat „Cronotopia rostirii”.
În următoarele minute, pentru că în prima secvență audio pe care am difuzat-o, invitatul nostru ne-a amintit de faptul că, în Occident, de-a lungul secolelor… au fost fenomene precum cel starover din Rusia, în cele ce urmează ne oferă câteva astfel de exemple.
După ce aflăm amănunte despre catarism, sectă creștină cu puternice influențe gnostice, a cărei teză duce la extrem doctrina celor două principii, Binele și Răul, invitatul nostru ne vorbește despre cum, când și în ce context a început cercetarea comunităților de ruși staroveri atât din țară, cât și din afara granițelor.
Invitatul nostru ne prezintă „insularitatea” rușilor lipoveni, cu accent pe câteva mărci identitare ale acestora, care-i diferențiază de ceilalți, mai mult – îi face unici peste tot în lume.
Apoi, împreună cu invitatul ediției de astăzi povestim despre soarta rușilor staroveri atât din țară, cât și din străinătate. Gabriel Mardare a ajuns, nu demult, în câteva comunități de ruși staroveri: Manolea, județul Suceava, România; Riga, Letonia, comunități pe care ni le prezintă.
Un articol de Dumitru Șerban