Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Ciclul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale a debutat la Reşiţa sub auspiciile istorice ale comunităţii germane din oraş

Seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale a debutat vineri, 10 ianuarie la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, printr-un vernisaj de fotografie veche şi o lansare de carte.

Ciclul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale a debutat la Reşiţa sub auspiciile istorice ale comunităţii germane din oraş
Foto: Radio România Reșița

Articol editat de Maria Constantin, 17 ianuarie 2025, 15:23

„Anul acesta am organizat în jurul datei de 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet, zi declarată ca naţională a culturii, diferite evenimente în întreg judeţul, cu parteneri, instituţii de cultură, administrative, şcolare cu care, iată, împreună am dezvoltat un proiect frumos.

Anul acesta, în perioada 10-20 ianuarie, sunt în jur de 20 de manifestări distincte în mai multe localităţi din judeţul nostru, care evidenţiază, sigur, în primul rând opera şi legătura lui Mihai Eminescu cu Banatul Montan, dar şi alte personalităţi şi evenimente culturale din spaţiul Banatului Montan.

Deschiderea oficială a avut loc cu o manifestare dedicată Reşiţei, o manifestare care s-a dorit a fi legătura dintre cultura reşiţeană, cultura locului şi cultura naţională aşa cum o vom sărbători pe 15 ianuarie. 
Mariana Troner a prezentat o carte dedicată germanilor din Banatul Montan, iar documentaristul şi omul de cultură Bogdan Andrei Mihele a organizat o expoziţie cu vederi vechi din Reşiţa de altădată.

Iată această legătură foarte interesantă între ceea ce a fost această comunitate şi ceea ce este în prezent fiindcă şi în perioada următoare vom organiza evenimente cu oameni importanţi care au realizat ceva despre cultura locului. Iar ceea ce se întâmplă în cadrul acestor zile ale culturii naţionale este strâns legat de opera eminesceană. De aceea, în data de 15 ianuarie, de ziua de naştere a poetului naţional, ne vom reuni, începând cu ora 12.30 la monumentul Luceafărului din curtea Centrului Universitar UBB, locul în care dorim să-l omagiem pe marele poet aşa cum se cuvine”,  a declarat pentru Radio Reşiţa amfitrionul manifestării, omul de cultură Erwin Josef Ţigla.

Reşiţa Montană, comunitatea germană şi activităţile acesteia de-a lungul anilor au fost cuprinse într-o primă carte, lansată în această după-amiază de profesorul Mariana Troner. Ce a determinat-o pe autoare să o conceapă şi ulterior să o lanseze în preambulul unui eveniment istoric şi cultural de excepţie, ziua de 15 ianuarie, aflăm de la aceasta:

„Este vorba despre o lucrare pe care am realizat-o cu ajutorul și cu sprijinul domnului Gheorghe Jurma și a domnului Erwin Ţigla, care m-au susținut în acest demers. Este vorba de o lucrare care a luat naștere în urma culegerii de date de-a lungul multor ani, informații, povestiri ale bătrânilor din familie, ale vecinilor, prietenilor, date statistice privind învățământul în limba germană primite de la domnul Gitzing Christian începând cu anii 1880 până în 1960.

Gândul de a evoca aspecte din istoria acestei părți a orașului, denumită Reșița Montană și a comunității ei, s-a cristalizat în minte în anul 2007, când am organizat centenarul Şcolii de Beton. Împreună cu fiica mea Agathe am răsfoit și am studiat tot felul de documente deosebit de valoroase prin vechimea lor: cataloage, certificate de absolvire bilingve germano-maghiare, româneşti, maghiare, germane și așa mai departe din perioada austrongară, registre, condici și altele.

Și materialul ăsta documentar l-am valorificat în prezenta lucrare, deoarece aceste documente dovedesc existența comunității germane și am ajuns la concluzia că o foarte lungă perioadă de timp comunitatea germană a fost parte importantă a istoriei Reșiței, prin contribuția ei la viața economică, socială, culturală și spirituală”. 

Ca o întregire a unei cărţi de suflet pentru reşiţeni, pe simeze, colecţionarul şi pasionatul de istorie locală, Bogdan Andrei Mihele a vernisat prima expoziţie dintr-un şir de 12 colecţii de imagini vechi din Reşiţa de altădată:

„Încep anul cu o invitație din partea Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan şi expun fotografii reunite în expoziția „Istoria Reșiței în secvențe pierdute”. Printre cele 25 de fotografii sunt clădiri și zone care în prezent, în Reșița nouă, nu mai există, toate din colecția personală și ofer explicați unde au fost.

Vorbim în principal de Șpitzpark unde în prezent se află fostul magazin Universal, piațeta din fața Bisericii romano-catolice Maria Zăpezii, unde în prezent există pasajul de la TMK, de Palatul Seuchenstein din care nu mai există în prezent decât platanul care a mai rămas în fața intrării de la una din porţiel de la TMK, apoi despre construirea catedralei de la Muncitoresc – etapele de făurire de la vechia biserică până la noua biserică; sunt multe zone, în principal din Reșița Montană.

Am vrut să cuprind în prima parte repere culturale și istorice care vor avea o continuitate anul acesta pentru că în fiecare lună va fi câte o expoziție dedicată Reșiței aici la Biblioteca germană „Alexander Tietz”. 

Seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale se va desfăşura în Banatul Montan până în 20 ianuarie. Potrivit organizatorului principal al manifestărilor, Erwin Josef Ţigla, sâmbătă, 11 ianuariede la ora 16.00 la Biblioteca germană va avea loc o nouă prezentare de carte, de data aceasta fiind vorba de dialoguri culturale susţinute de dr. Romulus Vasile Ioan, istoric şi scriitor din Hunedoara şi Reşiţa, alături de cărţile sale dedicate Banatului de Munte.

Festival de teatru pentru copii în limba germană la Brașov
germană joi, 19 iunie 2025, 10:13

Festival de teatru pentru copii în limba germană la Brașov

Au participat copii de la școlile primare și grădinițe cu predare în limba germană din Brașov.  Opt clase de la Colegiul Național Johannes...

Festival de teatru pentru copii în limba germană la Brașov
„Wir sprechen Deutsch” – Un concurs pentru inimă și limbă
germană luni, 9 iunie 2025, 08:34

„Wir sprechen Deutsch” – Un concurs pentru inimă și limbă

Au participat în total 38 de elevi din Târgu Mureș, precum și din Sighișoara, Sibiu și  Cisnădie, însoțiți de profesorii lor dedicați....

„Wir sprechen Deutsch” – Un concurs pentru inimă și limbă
75 de ani – Asociaţia şvabilor băbăţeni din Bavaria
germană vineri, 6 iunie 2025, 17:18

75 de ani – Asociaţia şvabilor băbăţeni din Bavaria

La eveniment au participat şvabi bănăţeni emigraţi din România în diferite localităţi din Sudul Germaniei, iar din Banat a venit formaţia...

75 de ani – Asociaţia şvabilor băbăţeni din Bavaria
O femeie în fruntea DWC Banat
germană luni, 19 mai 2025, 16:09

O femeie în fruntea DWC Banat

Cu o participare de peste 50 de membri plus imputerniciri – mai mulți decât anticipat – evenimentul a demonstrat un interes crescut din partea...

O femeie în fruntea DWC Banat
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.