Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității
Anul acesta luna Așure este marcată pe 5 iulie, în cea de a zecea zi a lunii sfinte Muharrem, conform calendarului islamic.

Articol editat de Maria Constantin, 7 iulie 2025, 15:35
În tradiția musulmană denumirea Aşureare la origine cuvântul arab ”Așera„ care înseamnă zece. Această zi are multe conotații, printre care amintim de ziua a zecea a lunii Muharrem, când Hüsein (nepotul profetului Muhammed) a căzut erou la Kerbala, această zi devenind astfelzi de doliu.
În cultura religioasă musulmană se spune că, în această zi, Dumnezeu a creat Arhanghelii şi raiul, cerul şi pământul, a fost acceptată pocăința lui Adam, Moise a salvat poporul lui Israel din robia egipteană, Solomon a devenit rege şi s-a încheiat Potopul lui Noe.
Conform tradiției profetului Mohammed (Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască), în această zi, credincioșii ţin post, fac rugăciuni şi prepară desertul „Așure” pecare îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiași.
Este ziua în care Avraam a fost salvat din foc, este ziua în care Iosif a fost scos din fântână, ziua în care David a fost iertat, este ziua în care Iona a fost scos din pântecele balenei, cu alte cuvinte, Așura este o zi a iertării, a ispășirii și a biruinței. Multe evenimente importante din viețile profeților s-au sincronizat în această zi.
Prepararea desertului Aşure are vechi rădăcini, încă din perioada profetului Noe(Nuh), după potop, Arca a fost acostată la mal, iar cei care se aflau în arcă s-au dus în căutarea hranei, până s-au întors ei cu hrană, Profetul Noe le-a pregătit o gustare făcută din cerealele rămase pe arcă (un pumn de grâu, un pumn deporumb, un pumn de fasole… etc.).
Rețeta depreparare a desertului Aşura:
Ingrediente: 1 kg. de arpacaș, 2kg. zahăr, ½ kg. năut, ½ kg. fasole, ½ kg. stafide, 1 cană de smochine uscate (tăiate mărunt), 1 cană de caise uscate, ½ kg. prune uscate, porumb fiert, 3 mere tăiate mărunt, nuci (tăiate mărunt sau pisate).
Preparare: Cu o seară înainte se fierbe arpacașul, fasolea, năutul şi stafidele se lasă la înmuiat tot cu o seară înainte. Toate ingredientele fierte şi răcite se toarnă într-un vas mare şi se amestecă cu apa şi zahărul. Înainte de servire se presară nucile pisate sau tăiate. Poftă bună!
Un articol realizat de Ghiulșen Ismail-Iusuf, Radio Constanța