35 de ani de la „Martie Negru“, conflictul interetnic de la Târgu Mureș dintre români și maghiari
Martie Negru se referă la revoltele etnice care au avut loc în martie 1990 în Târgu Mureș, pe atunci cu majoritate maghiară, între cele două naționalități, pe care mulți le consideră cea mai dureroasă poveste a maghiarilor transilvăneni de după decembrie 1989.

Articol editat de Maria Constantin, 24 martie 2025, 11:23
Luptele s-au soldat cu 5 morți (3 maghiari și 2 români) și 278 de răniți. Evenimentul a fost declanșat de un protest al maghiarilor care cereau educație în limba maternă, ca răspuns la care organizația Vatra Românească, a organizat români din împrejurimi să intre în Târgu Mureș, și să atace maghiarii care protestau.
Revoltele, care au durat mai multe zile, s-au încheiat la 21 martie, când întăriri maghiare din satele învecinate au alungat românii din oraș, iar armata română a restabilit ordinea. Evenimentele au fost relatate pe larg în presa română și maghiară, precum și în presa străină. Întrebarea ce a declanșat revoltele este dezbătută și astăzi. Rolul guvernului român și al presei occidentale este încă neclar.
Este din ce în ce mai probabil ca evenimentele să fi fost provocate de fosta Securitate, la ordine de sus, pentru a justifica existența Serviciului Român de Informații, creat o săptămână mai târziu, și pentru a abate atenția opiniei publice de la problemele reale.
Informația a fost confirmată de colonelul Ioan Judea, pe atunci vicepreședinte al județului, ofițer de armată, într-un interviu acordat în 2005. Am vorbit despre aceste evenimente cu istoricul Zoltán Csaba Novák, invitat la emisiunea „Jó reggelt, Erdély!” (Bună dimineața, Transilvania!)
Redactor: Edith Bódizs, Radio Târgu-Mureș