Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Viața și opera lui Cezar Ivănescu prin volumul: „Șapte zile cu Cezar Ivănescu”, de Viorel Ilișoi

Anul acesta Viorel Ilișoi a trimis lumii o interesantă carte, carte intitulată "Șapte zile cu Cezar Ivănescu". Volumul a văzut lumina tiparului la Editura GRI din București.

Viața și opera lui Cezar Ivănescu prin volumul: „Șapte zile cu Cezar Ivănescu”, de Viorel Ilișoi
Foto: Copertă carte

Articol editat de Maria Constantin, 4 iulie 2025, 19:40

Prefața cărții este semnată de către Clara Aruștei. Volumul, paginile 21-63, conține și o bibobliografie semnată de către Theordor Codreanu și Clara Aruștei.

Imediat după aparție, despre cartea semnată de către Vorel Ilișoi, Clara Aruștei, fiica adoptivă a scriitorului Cezar Ivănescu, avea să susțină: „Virulentul volum de convorbiri Șapte zile cu Cezar Ivănescu, realizat în 1997, apare abia acum deoarece poetul, știind că nu va fi înțeles și acceptat de contemporani, așteptându-se chiar de represalii, a decis să nu-l publice în timpul vieţii sale.

Cititorii vor descoperi nu doar un mare poet – genial, polemic, efervescent, cu o conștiință extrem de lucidă și o sensibilitate uneori exacerbată –, ci și un erudit rafinat, de o subtilitate intelectuală rară, un caracter neînfricat și o personalitate tulburătoare”.

În contextul succintei introduceri pe care am făcut-o, nu ne rămâne decât să începem dialogul cu jurnalistul Viorel Ilișoi, cel care ne spune povestea cărții de față, poveste care are ca protagonist pe unul dintre cei mai mari poeți ai țării – Cezar Ivănescu.

Dragi prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii „Dialog intercultural” povestim despre cartea ȘAPTE ZILE CU CEZAR IVĂNESCU, carte semnată de către jurnalistul Viorel Ilișoi. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura GRI din București, având o prefață, paginile 5-20, semnată de către Clara Aruștei.

Până a reveni la dialogul cu invitatul ediției, se cuvine a aminti cărțile pe care le-a scris: Necunoscutul Mihai Codreanu (Editura Muzeelor Literare, Iași, 2014); Viața literară pe Bahlui. Anchetă literară publicată în Revista „Timpul” (Iași, 1997-1998), revăzută, completată și amănunțit adnotată,carte care a văzut lumina tiparului la Editura GRI din București; Cele mai frumoase reportaje (Editura GRI, București, 2017); Strălucitor (Editura GRI, București, 2021); Eroii mei (Editura GRI, București, 2023).

În următoarele minute, Viorel Ilișoi ne vorbește despre personalitatea poetului Cezar Ivănescu, despre eurdiția sa, spunându-ne că „în poezia sa vezi și simți zbuciumul continuu de căutare a sacrului”. „Pentru Cezar Ivănescu poezia este un ritual prin care înceracă să găsească sacrul”, ne mai spune Ilișoi. Invitatul ediției ne mai spune și care sunt meritele cărții – ȘAPTE ZILE CU CEZAR IVĂNESCU, Editura GRI, București, 2025.

Invitat al ediției de astăzi: jurnalistul Viorel Ilișoi.
Tema dialogului: ȘAPTE ZILE CU CEZAR IVĂNESCU, carte care a apărut – anul acesta – la Editura GRI din București.

Dragi prieteni, mulți dintre dumnevoastră știți că poetul Cezar Ivănescu (născut la 6 august 1941, Bârlad, Vaslui – plecat în „satul stelelor” la 24 aprilie 2008, București) era un tip vulcanic, era un om care nu stătea prea mult la discuții, încât spunea tot timpul lucrurilor pe nume; pe lângă toate acestea trebuie să facem precizarea că pe cât de aprig și năvalnic se manifesta, Cezar Ivănescu era și un om foarte sensibil, sensibilitate pe care de cele mai multe ori și-o manifesta cântând, încât, după cum ne spune Viorel Ilișoi, „a încercat să reunească într-un corp comun muzica și poezia”.

Referitor la cele prezentate, încheim prin cuvintele regretatului etnolog Petru Ursache:

„Pledez cu convingere și pe baza criteriilor de valorizare general acceptate că Ivănescu este unul dintre cei mai de seamă poeți din toate timpurile. Cercetătorul de azi și de mâine este (va fi) în măsura să susțină cu noi argumente afirmațiile mele. Atât”.

 

Un articol realizat de Dumitru Serban

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
dialog intercultural vineri, 6 iunie 2025, 19:49

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică

Întâi de toate, povestim despre cercetarea Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, volum semnat de către reputatul istoric și arheolog...

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
Bate viața SF-ul?
dialog intercultural vineri, 30 mai 2025, 15:37

Bate viața SF-ul?

Interviurile sunt realizate de către subsemnatul și au ca protogoniști scriitorii de fantasy Mircea Țara, Laura Nureldin și Silviu Genescu....

Bate viața SF-ul?
Iașul – județ al interculturalității
dialog intercultural vineri, 23 mai 2025, 19:40

Iașul – județ al interculturalității

Întâi de toate pășim în incinta primăriei din orașul Târgu Frumos, județul Iași, acolo unde stăm de vorbă cu domnul Nicolae Zugravu,...

Iașul – județ al interculturalității
Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China
dialog intercultural vineri, 16 mai 2025, 15:39

Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China

Concret, Liceul EuroEd Iași continuă să se implice activ în promovarea educației interculturale prin proiecte internaționale de anvergură....

Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.