Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Ziua Națională a României, emoții și înțelesuri

Astăzi, relatăm de la un frumos eveniment organizat, la Iași, cu prilejul Zilei Naționale a României. Manifestarea a fost organizată de către reprezentanții Muzeului Municipal „Regina Maria”.

Ziua Națională a României, emoții și înțelesuri
Foto: Dumitru Șerban

Articol editat de Maria Constantin, 27 iunie 2025, 19:43 / actualizat: 30 iunie 2025, 15:01

Evenimentul și-a propus să aducă în atenția publicului, și a și reușit, cele mai importante evenimente și personalități din istoria poporului român, de la formarea sa și până la încoronarea de la Alba Iulia.

În deschiderea manifestării a conferențiat prof. univ., dr. în Științe Istorice, Mihai Cojocariu, cel pe care, după cum mulți dintre dumneavoastră știți, l-am ascultat într-o ediție trecută a emisiunii noastre.

În centrul atenției a fost vernisajul Expoziției „Efigii Istorice” prin intermediul căreia au fost prezentate lucrări de artă ale artistului Valentin Tănase, piese din colecțiile Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați și medalii, timbre din colecția doctorului Victor Bejan.

În cadrul manifestării Grupul de chitariști „UnFolk” al Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Ungheni, Republica Moldova, a prezentat un frumos și emoționant program artistic. Conducător artistic al „UnFolk” este doamna Aliona Leșanu, cea pe care, astăzi, o invităm la dialog.

Manifestarea a avut loc în ziua de vineri, 29 noiembrie 2024, începând cu ora 11 în incinta Palatul Braunstein din târgul Iașului. Prin intermediul înregistrărilor pe care le difuzăm, ne amintitm și de ziua de 26 iunie, zi în care în țara noastră s-a marcat – Ziua Drapelului Naţional, proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Întâi de toate, invităm la dialog pe artistul plastic Valentin Tănase, cel care ne conturează, prin cuvânt, o imagine a expoziției „Efigii istorice”, expoziție care are o însemnătate aparte pentru Domnia Sa, spunându-ne că în viața sa „istoria este o carte vie”.

Aflăm amănunte concrete despre tablourile expuse și conținutul acestora, amintindu-ne, astfel, de fiecare moment important din istoria țării noastre. „Copilăria a fost însoțită întotdeauna de istorie” ne mai precizează artistul plastic Valentin Tănase.

În cele ce urmează, îl urmărim pe domnul profesor universitar, doctor în filozofie, Petru Bejan, eseist, critic de artă, cel care ne creionează, prin cuvânt, o imagine a expoziției organizată cu prilejul Zilei Naționale a României.

Dragi prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la un frumos eveniment organizat, la Iași, cu prilejul Zilei Naționale a României. Manifestarea a fost organizată de către reprezentanții Muzeului Municipal „Regina Maria”. Evenimentul și-a propus să aducă în atenția publicului, și a și reușit, cele mai importante evenimente și personalități din istoria poporului român, de la formarea sa și până la încoronarea de la Alba Iulia.

Aproape de finalul evenimentului ne-am întâlnit și cu reprezentanții Grupulului de chitariști „UnFolk” al Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Ungheni, Republica Moldova, grup care a prezentat un frumos și emoționant program artistic. Conducător artistic al „UnFolk” este doamna Aliona Leșanu, cea pe care o invităm la dialog, interviu încărcat emoții, trăiri, semnificații.

Apoi, stăm de vorbă cu omul de cultură Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural național Mureș, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Interlocutorul nostru ne precizează că pentru Domnia Sa „Ziua Națională este în fiecare zi”; prezența tinerilor la un astfel de eveniment – precum Ziua Națională a României-, după cum ne mai spune Băciuț, este vitală, îmbucurătoare.

Referitor la cele prezentate, încheiem prin câteva cuvinte care aparțin scriitorului Alexandru Vlahuță: „Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii stămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!”.

 

Un articol realizat de Dumitru Șerban

Bate viața SF-ul?
dialog intercultural vineri, 30 mai 2025, 15:37

Bate viața SF-ul?

Interviurile sunt realizate de către subsemnatul și au ca protogoniști scriitorii de fantasy Mircea Țara, Laura Nureldin și Silviu Genescu....

Bate viața SF-ul?
Iașul – județ al interculturalității
dialog intercultural vineri, 23 mai 2025, 19:40

Iașul – județ al interculturalității

Întâi de toate pășim în incinta primăriei din orașul Târgu Frumos, județul Iași, acolo unde stăm de vorbă cu domnul Nicolae Zugravu,...

Iașul – județ al interculturalității
Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China
dialog intercultural vineri, 16 mai 2025, 15:39

Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China

Concret, Liceul EuroEd Iași continuă să se implice activ în promovarea educației interculturale prin proiecte internaționale de anvergură....

Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China
Împletirea istoriei cu literatura – „Utopia Cantemir”, de Romeo Romila
dialog intercultural vineri, 9 mai 2025, 16:14

Împletirea istoriei cu literatura – „Utopia Cantemir”, de Romeo Romila

Concret, în prima partea a emisiunii stăm de vorbă cu autorul volumului. Spre finalul emisiunii, pentru a întări cele pe care ni le prezintă...

Împletirea istoriei cu literatura – „Utopia Cantemir”, de Romeo Romila
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.