Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică

În ediția de astăzi, a emisiunii Dialog intercutlural, prezentăm trei apariții editoriale de înaltă ținută academică, cercetări dedicate istoriei.

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
Foto: Dumitru Șerban

Articol editat de Maria Constantin, 6 iunie 2025, 19:49 / actualizat: 9 iunie 2025, 9:35

Întâi de toate, povestim despre cercetarea Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, volum semnat de către reputatul istoric și arheolog medievist Adrian Andrei Rusu.

Concret, reprezentanții Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au organizat, nu demult, la Iași, în Sala „Dublei Alegeri” din incinta Muzeului Unirii, lansarea cărții: Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, volum semnat de către reputatul istoric și arheolog medievist Adrian Andrei Rusu. Cartea a văzut lumina tiparului în anul 2022 la Editura Mega din Cluj-Napoca.

Adrian Andrei Rusu s-a născut în anul 1951 la Mediaș, fiind specialist în cercetarea monumentelor istorice medievale și premoderne.

Adrian Andrei Rusu s-a remarcat prin publicarea a numeroase volume, precum: Bibliografia fortificaţiilor medievale şi premoderne din Transilvania şi Banat (1996), Gotic şi Renaştere la Vinţu de Jos. Gotik und Renaissence im Unter-Winz (1998), Ioan de Hunedoara şi Românii din vremea lui (1999), Castelarea carpatică. Fortificaţii şi cetăţi din Transilvania şi teritoriile învecinate, sec. XIII-XIV (2005) și altele.

Înainte de prezentarea cărții – Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, fapt întreprins de către binecunoscutul istoric Ștefan S. Gorovei, l-am provocat la un scurt dialog, despre volum, pe Adrian Andrei Rusu, autorul cercetării.

Cercetarea Boieri ai Moldovei înainte și în vremea lui Ștefan cel Mare, de Lucian-Valeriu Lefter, constituie următorul subiect al emisiunii.

Așadar, nu demult, reprezentanții Muzeului Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au organizat lansarea volumului Boieri ai Moldovei înainte și în vremea lui Ștefan cel Mare, semnat de către Lucian-Valeriu Lefter.

Cartea a văzut lumina tiparului în anul 2022 la Editura Mega din Cluj-Napoca. Volumul are la bază teza de doctorat a autorului susținută în anul 2009, fiind cea dintâi cercetare exhaustivă asupra celor peste 100 de boieri care au alcătuit Sfatul domnesc al lui Ștefan cel Mare.

Între timp, lucrarea a căpătat o nouă formă, fiind structurată pe patru secțiuni: Boierii Sfatului domnesc (logofeți, vornici, pârcălabi, spătari, comiși etc.); Boieri căzuți în război (studiu de caz – lupta de la Vaslui); Însemne heraldice, cu stemele și sigiliile boierilor lui Ștefan cel Mare și a celor de dinaintea lor; Boierii Moldovei – origini și descendențe, cu perspectiva istoriografică asupra problemei stăpânirii funciare, supusă multă vreme presiunilor ideologice, aducând contribuții menite să lămurească evoluția boierimii și apariția răzeșilor, cei din urmă strâns legați, mai ales în folclor și literatură, de Ștefan cel Mare.

Cercetarea Boieri ai Moldovei înainte și în vremea lui Ștefan cel Mare, carte care a văzut lumina tiparului în anul 2022 la Editura Mega din Cluj-Napoca, ne este prezentată de către autor și de istoricul Alexandru-Florin Platon.

A treia apariție editorială pe care o prezentăm în ediția de astăzi a emisiunii noastre se intitulează – Iași 1944: Pe linia Frontului, semnată de către jurnalistul Lucian Șchiopu, volum lansat, la Iași, nu demult, în incinta Palatului Braunstein. Cartea a văzut lumina tiparului în anul 2024 la Editura Junimea din Iași. Volumul își propune să readucă în memoria colectivă ce a însemnat dramaticul an 1944 pentru Iași. Înaintea lansării, l-am invitat la dialog pe jurnalistul Lucian Șchiopu, cel care, pe scurt, ne spune povestea acestei inițiative editoriale.

Alte două voci care ne vorbesc despre volum sunt ale doamnei Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași și istoricului Florin Cîntic, director al Arhivelor Naționale Iași. Moderator al manifestării a fost doamna profesor, specialist în Filologie, Simona Modreanu, director al Editurii Junimea.

Referitor la temele prezentate, încheiem prin deja binecunoscutele cuvinte ale istoricului Nicolae Iorga: „Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”.

 

Un articol realizat de Dumitru Șerban

Iașul – județ al interculturalității
dialog intercultural vineri, 23 mai 2025, 19:40

Iașul – județ al interculturalității

Întâi de toate pășim în incinta primăriei din orașul Târgu Frumos, județul Iași, acolo unde stăm de vorbă cu domnul Nicolae Zugravu,...

Iașul – județ al interculturalității
Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China
dialog intercultural vineri, 16 mai 2025, 15:39

Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China

Concret, Liceul EuroEd Iași continuă să se implice activ în promovarea educației interculturale prin proiecte internaționale de anvergură....

Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China
Împletirea istoriei cu literatura – „Utopia Cantemir”, de Romeo Romila
dialog intercultural vineri, 9 mai 2025, 16:14

Împletirea istoriei cu literatura – „Utopia Cantemir”, de Romeo Romila

Concret, în prima partea a emisiunii stăm de vorbă cu autorul volumului. Spre finalul emisiunii, pentru a întări cele pe care ni le prezintă...

Împletirea istoriei cu literatura – „Utopia Cantemir”, de Romeo Romila
Romanul Codicilul, de Lili Crăciun, lansat la Iași
dialog intercultural vineri, 25 aprilie 2025, 09:24

Romanul Codicilul, de Lili Crăciun, lansat la Iași

Este vorba despre romanul Codicilul, carte apărută în anul 2024 la Editura pentru Artă și Literatură din București. Prezentarea romanului a...

Romanul Codicilul, de Lili Crăciun, lansat la Iași
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.