Ascultă Radio România Conviețuiri Live

În amintirea lui Nicolae Dabija

Manifestarea „Cât trăim pe-acest pământ…” a marcat 76 de ani de la nașterea scriitorului Nicolae Dabija, născut pe 15 iulie 1948, în Codreni, Raionul Cimișlia, și stins din viață pe 12 martie 2021, la Chișinău, Republica Moldova.

În amintirea lui Nicolae Dabija
Foto: Nicolae Dabija/Manifestarea „Cât trăim pe-acest pământ…” - Iași

Articol editat de Maria Constantin, 24 decembrie 2024, 12:37 / actualizat: 24 decembrie 2024, 14:48

Acțiunea s-a desfășurat recent la Iași, în Sala Cupola din incinta Palatului Braunstein. Organizatorii evenimentului au fost reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, Muzeului Municipal „Regina Maria”, Cenaclului Literar-Artistic „Nicolae Dabija”, Cenaclului Literar-Muzical „Lira Prutului” și Cenaclului Literar-Artistic „Vocea Generațiilor”.

Înainte de dialogul cu Tatiana Dabija, președintele Cenaclului Literar-Artistic „Nicolae Dabija”, am schițat un portret al scriitorului Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (din 2012).

Nicolae Dabija, nepotul arhimandritului Serafim Dabija, deportat în Gulag în 1947, a debutat în 1965 în ziarul „Tinerimea Moldovei” cu un ciclu de versuri prezentat de criticul literar Mihai Cimpoi. În 1966 a fost admis la Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova, dar, în al treilea an de studii, a fost exmatriculat pentru „activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit un an mai târziu, la Facultatea de Filologie.

În 1977, volumul său de versuri „Ochiul al treilea” i-a adus Premiul Tineretului din Moldova, iar cu banii câștigați a construit o fântână în satul natal, cunoscută drept „fântâna lui Nicolae Dabija”.

În calitate de redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Nicolae Dabija a jucat un rol esențial în lupta pentru renașterea națională din Republica Moldova la sfârșitul anilor ’80. La apogeu, publicația depășea un tiraj de 260.000 de exemplare.

Dialogul a continuat cu Tatiana Dabija, care a oferit detalii despre eveniment și despre portretul scriitorului. Ulterior, am discutat cu doamna Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria”, unul dintre organizatorii manifestării. Profesorul Grigore Tinică a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Dabija, subliniind că acesta „a fost și este un pilon al românismului”.

La eveniment, tenorul Paul Celmare, coordonator al Cenaclului Literar-Muzical „Lira Prutului”, a oferit detalii despre activitatea cenaclului și programul susținut în cadrul manifestării. Ana Onică, președintele Cenaclului Literar-Artistic „Vocea Generațiilor”, a evidențiat contribuția lui Nicolae Dabija la promovarea culturii și limbii române.

Ultimul interlocutor a fost profesorul universitar Vasile Bumacov, fost ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, care a subliniat importanța scriitorului în promovarea limbii române, afirmând că „flacăra aprinsă de Nicolae Dabija continuă să ardă”.

 

Un articol realizat de Dumitru Șerban

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline
dialog intercultural vineri, 13 iunie 2025, 10:01

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline

Programul manifestării a inclus câteva prelegeri interesante susținute de către prof. univ. dr. Evelina Moraru și colonel în rezervă Ioan...

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline
Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
dialog intercultural vineri, 6 iunie 2025, 19:49

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică

Întâi de toate, povestim despre cercetarea Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, volum semnat de către reputatul istoric și arheolog...

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
Bate viața SF-ul?
dialog intercultural vineri, 30 mai 2025, 15:37

Bate viața SF-ul?

Interviurile sunt realizate de către subsemnatul și au ca protogoniști scriitorii de fantasy Mircea Țara, Laura Nureldin și Silviu Genescu....

Bate viața SF-ul?
Iașul – județ al interculturalității
dialog intercultural vineri, 23 mai 2025, 19:40

Iașul – județ al interculturalității

Întâi de toate pășim în incinta primăriei din orașul Târgu Frumos, județul Iași, acolo unde stăm de vorbă cu domnul Nicolae Zugravu,...

Iașul – județ al interculturalității
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.