Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la EuroEd și UMF Iași (I)

La 23 ianuarie 2025, la Iași, în incinta sediului Fundației EuroEd (Str. Florilor, Nr. 1C), reprezentanții Școlii Primare EuroEd au organizat o serie de manifestări culturale dedicate atât elevilor școlii, cât și familiilor acestora.

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la EuroEd și UMF Iași (I)
Foto: Radio România Iași

Articol editat de Maria Constantin, 4 februarie 2025, 16:47

Concret, prin intermediul acestor acțiuni culturale s-a celebrat Anul Nou Chinezesc, sărbătoare care a continuat, atât miercuri, 29 ianuarie 2025 în incinta Insitutului „Confucius” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa, cât și în ziua de joi, 30 ianuarie, între orele 11 – 13, în incinta Liceului EuroEd de pe Strada Sărăriei, Nr. 212.

În contextul acestor evenimente, în ziua de luni, 27 ianuarie 2025, am poposit în incinta sediului Fundației EuroEd din târgul Iașului, Strada Florilor, Nr. 1C. Am dialogat cu doamna profesor emerit, specialist în Filologie, Anca Cristina Colibaba, președinte executiv al Fundației EuroEd, cea care în prima secvență audio pe care o postăm ne prezintă unitatea de învățământ pe care o coordonează, cu accent pe principalele proiecte implementate, în ultima perioadă, în cadrul acesteia.

Așadar, aflăm amănunte, atât despre departamentele Fundației EuroEd, cât și despre obiectivele acestora. Parteneriatele încheiate dintre EuroEd și instituțiile culturale din Iași și nu numai, un alt subiect ale primei secvențe audio. Stăm de vorbă cu doamna profesor emerit, dr. în Filologie, Anca Cristina Colibaba, președinte executiv al Fundației EuroEd din Iași.

În ziua de 23 ianuarie, la Iași, în incinta sediului Fundației (Str. Florilor, Nr. 1C), reprezentanții Școlii Primare EuroEd au organizat o serie de manifestări culturale dedicate atât elevilor școlii, cât și familiilor acestora. Concret, prin intermediul acestor acțiuni s-a celebrat Anul Nou Chinezesc, sărbătoare care a continuat în ziua de 30 ianuarie, între 11 și 13, în incinta Liceului EuroEd de pe Strada Sărăriei, Nr. 212.

Despre programul manifestării, cu accent pe principalele ateliere organizate (pictură tradițională chineză; decupaj artistic din hârtie; caligrafie chineză; ceremonia ceaiului; demonstrații muzicale și altele) aflăm detalii concrete din următoarele secvențe audio pe care le postăm.

Doamna profesor emerit, specialist în Filologie, Anca Cristina Colibaba, președinte executiv al Fundației EuroEd, succint, ne povestește și despre Anul Nou Chinezesc. Acesta a fost sărbătorit la 29 februarie 2025 de către chinezii din întreaga lume. Cu acest prilej, reprezentanții Institutului „Confucius” al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, în ziua miercuri, 29 ianuarie, începând cu ora 14, au organizat Festivalul Cultural de Primăvară. Manifestarea este dedicată Anului Nou Lunar.

În programul acțiunii culturale au fost organizate ateliere de caligrafie, tăieturi tradiționale din hârtie, jocuri tradiționale (Gobang, Pitch-Pot), tenis de masă și altele. Un alt moment al evenimentului a fost spactacolul artistic programat începând cu ora 15. Spectacolul a inclus un solo pipă interpretat de Zhao Ying, un cântec tematic și un dans traditional specific zestrei culturale chineze.

Raportat la toate cele pe care le-ați ascultat din înregistrările postate, împreună cu doamna profesor Anca Cristina Colibaba, președinte executiv al Fundației EuroEd, se cuvine a trage concluziile. Pentru că am povestit despre Anul Nou Chinezesc, subiect și al altor viitoare ediții ale emisiunii Dialog intercultural, se cuvine a face și câteva precizări.

Concret, este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor din întreaga lume. Orginea acestei sărbători este foarte veche și în jurul ei în mentalul colectiv chinezesc și nu numai circulă foarte multe datini, obiceiuri, cutume, basme și legende.

Anul Șarpelui (29 ianuarie 2025) a fost precedat de Anul Dragonului (10 februarie 2024) și va fi urmat de Anul Calului (17 februarie 2026). Raportat la cele prezentate, conchidem prin câteva urări specifice Anului Nou Chinezesc, urări pe care le transmitem, pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iași:

„Să ai bogăție și prosperitate în viață. Sper ca norocul să te urmeze în fiecare pas și casa ta să fie plină de fericire. Xin Nian Kuai Le!”; „La Mulți Ani Chinezesc fericit! Sper ca norocul să nu te părăsească niciodată și să te binecuvânteze mereu!”; „La Mulți Ani Lunar. Sper că norocul să te urmeze oriunde te-ai duce”.

Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 31 IANUARIE 2025, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași (frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

 

Un articol realizat de Dumitru Șerban

Concursul Județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, la ediția a X-a
dialog intercultural vineri, 20 iunie 2025, 12:44

Concursul Județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, la ediția a X-a

Manifestarea s-a desfășurat în incinta Căminului Cultural din localitatea Victoria. Organizatori ai concursului au fost reprezentanții Școlii...

Concursul Județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, la ediția a X-a
Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline
dialog intercultural vineri, 13 iunie 2025, 10:01

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline

Programul manifestării a inclus câteva prelegeri interesante susținute de către prof. univ. dr. Evelina Moraru și colonel în rezervă Ioan...

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline
Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
dialog intercultural vineri, 6 iunie 2025, 19:49

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică

Întâi de toate, povestim despre cercetarea Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, volum semnat de către reputatul istoric și arheolog...

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
Bate viața SF-ul?
dialog intercultural vineri, 30 mai 2025, 15:37

Bate viața SF-ul?

Interviurile sunt realizate de către subsemnatul și au ca protogoniști scriitorii de fantasy Mircea Țara, Laura Nureldin și Silviu Genescu....

Bate viața SF-ul?
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.