Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Deschiderea sezonului de kureș la Valu lui Traian

Joi, 1 mai, localitatea Valu lui Traian a găzduit prima competiție de kureș din acest sezon, organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).

Deschiderea sezonului de kureș la Valu lui Traian
Foto: Facebook UDTTMR

Articol editat de Maria Constantin, 6 mai 2025, 13:23

Evenimentul a marcat debutul unei noi serii de întreceri tradiționale în rândul comunității tătare și a reunit un număr impresionant de participanți și susținători.

Competiția s-a desfășurat pe mai multe categorii de greutate și vârstă, iar câștigătorii au fost desemnați după lupte strânse și spectaculoase. La finalul confruntărilor, trofeele au fost acordate astfel:

  • Narcis Curti – categoria localnici

  • Mihai Talpoș – categoria 18-22 ani

  • Gean Ali – categoria până în 100 kg

  • Denis Gelil – categoria Open

Atmosfera a fost animată nu doar de spiritul competitiv al luptătorilor, ci și de prezența oficialităților locale. Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a fost alături de comunitate și a transmis un mesaj de apreciere și susținere pentru toți participanții și organizatorii.

Un moment cu o încărcătură emoțională deosebită a fost discursul susținut de președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, prezent la eveniment în calitate de invitat de onoare. Acesta a subliniat legătura sa profundă cu comunitatea tătară, reafirmând sprijinul și respectul pentru tradițiile acesteia:

„Pentru mine este o onoare să fiu în mijlocul dumneavoastră, dar este și o obligație având în vedere că de 20 de ani deschid aceste lupte tradiționale tătărești. Am fost mereu alături de dumneavoastră, sunt copilul dumneavoastră. Mulțumesc tuturor tătarilor pentru modul de conviețuire, pentru felul în care m-ați crescut, pentru tot ce m-ați învățat. De 20 de ani am fost prezent la deschiderea sezonului de kureș din respect, nu din obligație. Îl felicit pe președintele dumneavoastră, prietenul meu Gelil, pentru că a reușit să vă țină uniți, frumoși și buni la suflet”, a declarat Florin Mitroi.

Competiția de la Valu lui Traian a reconfirmat importanța păstrării și promovării tradițiilor în cadrul comunității tătare, dar și rolul pe care evenimentele culturale și sportive îl joacă în consolidarea coeziunii sociale. Sezonul de kureș abia a început, iar entuziasmul de la această primă întâlnire promite un an plin de energie, competiție și solidaritate.

Gastronomie, artă plastică, meșteșug tradițional, o prezentare a zestrei moștenite din generație în generație, muzica tătărască toate adunate și reînviate în „Miras – Moștenirea Tătarilor din Dobrogea”
tătară joi, 10 iulie 2025, 13:29

Gastronomie, artă plastică, meșteșug tradițional, o prezentare a zestrei moștenite din generație în generație, muzica tătărască toate adunate și reînviate în „Miras – Moștenirea Tătarilor din Dobrogea”

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără gazda gospodăriei sufletista doamnă Bianca Folescu, inițiativa și implicarea asiduă a membrilor...

Gastronomie, artă plastică, meșteșug tradițional, o prezentare a zestrei moștenite din generație în generație, muzica tătărască toate adunate și reînviate în „Miras – Moștenirea Tătarilor din Dobrogea”
De vorbă cu Lenie Ibragimova, creatoare de modă de succes, în vizită la tătarii din România
tătară miercuri, 9 iulie 2025, 11:46

De vorbă cu Lenie Ibragimova, creatoare de modă de succes, în vizită la tătarii din România

Pasiunea pentru croitorie a început încă de la o vârstă fragedă. Creatoarea își amintește cum se juca în curtea casei, organizând mici...

De vorbă cu Lenie Ibragimova, creatoare de modă de succes, în vizită la tătarii din România
Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității
tătară luni, 7 iulie 2025, 15:35

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității

În tradiția musulmană denumirea Aşureare la origine cuvântul arab ”Așera„ care înseamnă zece. Această zi are multe conotații, printre...

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității
Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
tătară marți, 1 iulie 2025, 12:10

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea

Proiectul își propune redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei. Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de...

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.