Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității

Anul acesta luna Așure este marcată pe 5 iulie, în cea de a zecea zi a lunii sfinte Muharrem, conform calendarului islamic.

Aşure, sărbătoarea bucuriei și a generozității
Foto: Ghiulșen Ismail-Iusuf

Articol editat de Maria Constantin, 7 iulie 2025, 15:35

În tradiția musulmană denumirea Aşureare la origine cuvântul arab ”Așera„ care înseamnă zece. Această zi are multe conotații, printre care amintim de ziua a zecea a lunii Muharrem, când Hüsein (nepotul profetului Muhammed) a căzut erou la Kerbala, această  zi devenind astfelzi de doliu.

În cultura religioasă musulmană se spune că, în această zi, Dumnezeu a creat Arhanghelii şi raiul, cerul şi pământul, a fost acceptată pocăința lui Adam, Moise a salvat poporul lui Israel din robia egipteană, Solomon a devenit rege şi s-a încheiat Potopul lui Noe.

Conform tradiției profetului Mohammed (Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască), în această zi, credincioșii ţin post, fac rugăciuni şi prepară desertul „Așure” pecare îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiași.

Este ziua în care Avraam a fost salvat din foc, este ziua în care Iosif a fost scos din fântână,  ziua în care David a fost iertat, este ziua în care Iona a fost scos din pântecele balenei, cu alte cuvinte, Așura este o zi a iertării, a ispășirii și a biruinței. Multe evenimente importante din viețile profeților s-au sincronizat în această zi.

Prepararea desertului Aşure are vechi rădăcini, încă din perioada profetului Noe(Nuh), după potop, Arca a fost acostată la mal, iar cei care se aflau în arcă s-au dus în căutarea hranei, până s-au întors ei cu hrană, Profetul Noe le-a pregătit o gustare făcută din cerealele rămase pe arcă (un pumn de grâu, un pumn deporumb, un pumn de fasole… etc.).

Rețeta depreparare a desertului Aşura:
Ingrediente: 1 kg. de arpacaș, 2kg. zahăr, ½ kg. năut, ½ kg. fasole, ½ kg. stafide, 1 cană de smochine  uscate (tăiate mărunt), 1 cană de caise uscate, ½ kg. prune uscate, porumb fiert, 3 mere tăiate mărunt, nuci (tăiate mărunt sau pisate).

Preparare: Cu o seară înainte se fierbe arpacașul, fasolea, năutul şi stafidele se lasă la înmuiat tot cu o seară înainte. Toate ingredientele fierte şi răcite se toarnă într-un vas mare şi se amestecă cu apa şi zahărul. Înainte de servire se presară nucile pisate sau tăiate. Poftă bună!

 

Un articol realizat de Ghiulșen Ismail-Iusuf, Radio Constanța

Etichete:
In Memoriam-Musa Geavit (1931-2010), fizician de valoare și sigurul tătar membru corespondent al Academiei Române
tătară marți, 15 iulie 2025, 12:36

In Memoriam-Musa Geavit (1931-2010), fizician de valoare și sigurul tătar membru corespondent al Academiei Române

Distinsul cercetător s-a născut la 23 decembrie 1931 la Palazu Mare / Constanța şi este urmașul unei familii de intelectuali tătari, origine...

In Memoriam-Musa Geavit (1931-2010), fizician de valoare și sigurul tătar membru corespondent al Academiei Române
Gastronomie, artă plastică, meșteșug tradițional, o prezentare a zestrei moștenite din generație în generație, muzica tătărască toate adunate și reînviate în „Miras – Moștenirea Tătarilor din Dobrogea”
tătară joi, 10 iulie 2025, 13:29

Gastronomie, artă plastică, meșteșug tradițional, o prezentare a zestrei moștenite din generație în generație, muzica tătărască toate adunate și reînviate în „Miras – Moștenirea Tătarilor din Dobrogea”

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără gazda gospodăriei sufletista doamnă Bianca Folescu, inițiativa și implicarea asiduă a membrilor...

Gastronomie, artă plastică, meșteșug tradițional, o prezentare a zestrei moștenite din generație în generație, muzica tătărască toate adunate și reînviate în „Miras – Moștenirea Tătarilor din Dobrogea”
De vorbă cu Lenie Ibragimova, creatoare de modă de succes, în vizită la tătarii din România
tătară miercuri, 9 iulie 2025, 11:46

De vorbă cu Lenie Ibragimova, creatoare de modă de succes, în vizită la tătarii din România

Pasiunea pentru croitorie a început încă de la o vârstă fragedă. Creatoarea își amintește cum se juca în curtea casei, organizând mici...

De vorbă cu Lenie Ibragimova, creatoare de modă de succes, în vizită la tătarii din România
Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
tătară marți, 1 iulie 2025, 12:10

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea

Proiectul își propune redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei. Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de...

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.