O zi de sărbătoare a comunității italiene din Galați

Pe 16 noiembrie 2024, Casa Artelor din Galați a găzduit un eveniment deosebit, organizat de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., în cadrul căruia a fost lansat cel mai recent volum al asociației, „Istoria italienilor din Galați”, semnat de Augustin Vals și Anișoara Liliana Vals, membri ai comunității italiene din oraș.

O zi de sărbătoare a comunității italiene din Galați
Foto: Asociatia Italienilor din Romania Ro.As.It.

Articol editat de Maria Constantin, 21 noiembrie 2024, 11:40 / actualizat: 21 noiembrie 2024, 17:07

Evenimentul a avut loc sub înaltul patronaj al Ambasadei Italiei în România, într-un cadru încărcat de semnificație, pe Strada Domnească, o arteră istorică ce reflectă măiestria italiană în arhitectură și construcții.

Lansarea volumului fost o oportunitate rară pentru membri ai comunității italiene din Galați, dar și din alte colțuri ale țării, să se întâlnească și să dialogheze. La întâlnire au participat și reprezentanți ai altor minorități, precum turci și ruși lipoveni, alături de noul val de emigranți italieni din România.

În cadrul evenimentului, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., în colaborare cu comunitatea italiană din Galați, a pregătit o mini-expoziție ce include materiale realizate de-a lungul timpului, inclusiv articole din revistele „Siamo di nuovo Insieme” și fotografii istorice ale familiilor italiene stabilite în Galați.

Discuțiile din cadrul evenimentului au fost moderate de doamna Romana Drașovean, președinta sucursalei „Casa d’Italia” Galați a RO.AS.IT. Așadar,  au fost subliniate următoarele subiecte: importanța eforturilor depuse de-a lungul anilor pentru recuperarea identității acestei comunități, care, timp de aproape 45 de ani, a fost marginalizată în perioada regimului comunist.

sursa foto: Asociația Italienilor din România RO.AS.IT

sursa foto: Asociația Italienilor din România RO.AS.IT

De asemenea, s-a vorbit și despre dificultățile întâmpinate în procesul de reconstituire și unificare a comunității italiene, dar și despre realizările semnificative ale asociației. Au fost aduse în discuție provocările întâmpinate în reprezentarea unei minorități la nivel parlamentar, subliniind importanța apărării drepturilor acesteia.

Volumul „Istoria italienilor din Galați” a fost prezentat de coautoarea Anișoara Liliana Vals, care a împărtășit detalii despre cum a contribuit la scrierea cărții alături de tatăl său, Augustin Vals. Aceasta a vorbit despre pasiunea tatălui său pentru istoria comunității italiene și despre dorința acestuia de a lăsa o moștenire care să ajute urmașii italienilor să-și cunoască rădăcinile.

În final, participanții s-au bucurat de un moment artistic susținut de Ștefan Lupu, care a interpretat piese la chitară clasică, și de un colind interpretat de eleva Ivașcu Miruna Alexandra, de la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” din Pechea, Galați.

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, Casei Artelor, Bisericii Romano-Catolice „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați, Universității „Dunărea de Jos” din Galați și al publicului numeros, căruia i se adresează mulțumiri pentru participare.

Sărbătoarea Paștelui, ieșirea din pandemie și războiul din Ucraina
Comunitatea italiană luni, 30 mai 2022, 08:03

Sărbătoarea Paștelui, ieșirea din pandemie și războiul din Ucraina

Subiecte discutate în ediția lunii aprilie a emisiunii în limba italiană, Spazio Italia, au fost: – Ieșirea din pandemie care ne arată...

Sărbătoarea Paștelui, ieșirea din pandemie și războiul din Ucraina