Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța

Uniunea Armenilor din România Sucursala Constanța, a organizat sâmbătă, 4 martie, o întâlnire de suflet a membrilor comunității, care au sarbatorit, ca o mare familie, Sărbătoarea Vartananț și Ziua de 8 Martie.

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța
Foto: Bătălia în care au murit 1036 de ostași armeni în frunte cu comandantul lor Vartan / araratonline.com

Articol editat de Sterian Dan, 26 aprilie 2023, 12:44 / actualizat: 26 septembrie 2024, 12:47

La eveniment a fost prezent și domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România. Doamnele și domnișoarele au primit în dar un frumos marțișor muzical, interpretat de formația „One step”: Cristina Odabașean – voce, Mădălin Sorin Grecu, Eugeniu Albu – instrumente.

În calendarul religios, sărbătoarea Vartananț nu are o zi fixă de celebrare, fiind indirect legată de sărbătorirea Paştelui. În fiecare an, în joia dinaintea intrării în Postul Mare, armenii de pretutindeni îi praznuiesc pe Sfinții Martiri Vartananț.

Sunt astfel comemorați cei 1036 de ostași care, în frunte cu eroul Vartan Mamigonian, s-au jertfit pentru țară și credință, în războiul contra Persiei Sasanide, în anul 451, pe câmpia Avarayr în apropierea muntelui Ararat. Oștirea armeană a fost atunci alcatuită din luptatori aparținând tuturor păturilor sociale, inclusiv clerici, preoți și călugări.

În anul 451 d.Hr., mare parte a Armeniei era supusă Imperiului Persan. Regele persan Yazdegerd a cerut armenilor să renunțe la credința lor creștină și să adopte zoroastrismul. Răspunsul poporului armean a fost: „De această credință [creștinismul] nimeni nu ne poate despărți, nici sabia, nici focul, nicio altă forță”.

Nemulțumit de răspunsul primit, regele persan a devenit furios și a trimis o armată puternică de aproximativ 220 000 de oameni pentru a zdrobi rezistența armeană și pentru a converti Armenia la păgânism prin forță.

Cu o zi înainte de bătălie, soldații armeni au petrecut noaptea în rugăciune și au primit Sfânta Împărtășanie de la Patriarhul si Catholicosul Bisericii armene Hovsep, care se afla acolo împreună cu tot clerul său. Preotul Ghevont (Leontius), cel mai zelos din cler, împreună cu comandantul Vartan Mamigonian, i-au încurajat pe soldați cu cuvinte inspirate.

Bătălia a durat doar o zi și au căzut 1036 de ostași armeni în frunte cu comandantul lor Vartan. Deși armenii au suferit o înfrângere militară, totuși putem afima că cei care au biruit de fapt au fost armenii. În urma tratatului de pace care s-a semnat, perșii renunță la planul lor de a-i converti la păgânism, recunoscând dreptul armenilor de a-și practica religia creștină și dreptul de a avea conducători autohtoni în scopul păstrării identității naționale și culturale.

Înfrângerea militară a armenilor a devenit victoria mântuirii lor prin credința lor neclintită în Hristos.

Această pagină de luptă pentru libertate, nație și credință este adânc întipărită în conștiința națională a armenilor, încât și astăzi, sărbătoarea este comemorată cu sfințenie și recunostință deoarece datorită acestei lupte armenii au reușit să își păstreze credința creștină.

Biserica Apostolică Armeană l-a canonizat pe Vartan Mamigonian și i-a proclamat martiri pe cei cei căzuți atunci pe câmpul de luptă.

Sărbătoarea Sfinților Vartananț este închinată și memoriei tuturor armenilor ce s-au jertfit pentru neam și patrie, în toate timpurile, fiind zi onomastică pentru bărbații care poartă nume de ostași sau comandanți de oști: Vartan, Karekin, Horen, Taciat, Vahan, Hamayank.

Un articol de Rafaela Cazazian