Zilele Culturii Sârbe la Timișoara
Au fost deschise oficial Zilele Culturii Sârbe la Timișoara, joi, 7 noiembrie, la sala de cinema „Timișul”.
Uniunea Sârbă din România, în colaborare cu Consulatul General al Serbiei la Timișoara, organizează și în acest an evenimentul care leagă moștenirea, tradiția și arta contemporană a poporului sârb.
Întreaga lună noiembrie este dedicată celebrării spiritului culturii sârbe prezentând cele mai frumoase aspecte ale acesteia – muzica, dansul popular, cartea, arta, teatrul.
Evenimentul a căpătat un sens mai profund prin cuvintele rostite de oficialitățile din România și Serbia. Discursurile acestora au fost pline de spiritul apropierii și unității, exprimând respect pentru istoria și legăturile culturale care unesc cele două popoare. Un moment de speranță clară și luminoasă, aceste cuvinte ne-au amintit că atunci când vorbim despre cultură nu există granițe – ea le desființează, construind conexiuni de înțelegere și iubire.
Timișoara și Novi Sad sunt orașe înfrățite. Două Capitale Europene ale Culturii între care există paralele spirituale și culturale. Acest lucru a fost subliniat de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. „Știți cu toții că aici, la Timișoara, suntem mândri de multiculturalitatea noastră”, a spus Fritz, adăugând că, în ciuda tuturor provocărilor istorice și politice, sârbii au dorit mereu să trăiască în armonie cu celelalte naționalități din orașul de pe Bega. „Dacă nu înțelegem că nu a fost mereu ușor, nu putem aprecia cu adevărat valorile, frumusețea și profunzimea multiculturalității noastre”.
„Ne inspirăm reciproc, ne încurajăm unii pe alții”, a spus Fritz, adăugând că pentru el prezența comunității sârbe în Timișoara înseamnă tocmai acest lucru – „Nu există Timișoara fără sârbi”.
Ministrul Culturii, Nikola Selaković, a subliniat apropierea și relațiile de bun vecinătate dintre cele două popoare, citând o zicală românească: „România are doi prieteni și doi aliați – Marea Neagră și Serbia”. „Prietenia noastră a rezistat unor mari încercări și a trecut teste importante în trecut. Prin cultură arătăm apropierea, iar prietenia o păzim cu gelozie, o îmbunătățim și o construim în prezent, astfel încât copiii noștri să se poată mândri cu ea în viitor”, a spus Selaković.
În inima acestei sărbători a răsunat concertul trupei Garavog Soka, celebra formație din Novi Sad, care anul acesta sărbătorește 35 de ani de existență.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 noiembrie 2024, 12:06 / actualizat: 18 noiembrie 2024, 10:36
Un articol de Nicola Lachici