Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Armenii din Botoșani – trecut și prezent prin vocea lui Cristian Lazarovici, președinte al comunității

În ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, relatăm din Comunitatea Armenilor din Municipiul Botoșani, situată pe Strada Armeană, Numărul 20.

Armenii din Botoșani – trecut și prezent prin vocea lui Cristian Lazarovici, președinte al comunității
Foto: Dumitru Șerban

Articol editat de Maria Constantin, 4 aprilie 2025, 09:14

Invitat la dialog avem pe domnul Cristian Lazarovici, președinte al comunității. Întâi de toate pășim în incinta muzeului comunității.

Aflăm amănunte concrete despre personalitățile din rândul armenilor, atât din zona Botoșaniului și nu numai, personalități ale căror portrete sunt expuse în incinta muzeului. Înființarea punctului muzeal aduce un pios omagiu personalităților Comunității Armene din România.

Aflăm detalii, de la interlocutorul nostru, atât despre istoricul armenilor din ținuturile noastre, cât și despre contribuțiile acestora în ceea ce privește dezvoltarea din mai toate punctele de vedere a târgurilor moldovenești.

Cristian Lazarovici ne amintește și de Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”, eveniment de înaltă ținută, organizat, an de an, de către reprezentanții Uniunii Armenilor din România, sucursala Roman.

În incinta Muzeului Comunității Armene din Botoșani sunt expuse și două costume populare specifice comunității, un alt subiect despre care aflăm amănunte.

După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre facem popas acasă la armenii din Municipiul Botoșani. Invitat la dialog avem pe domnul Cristian Lazarovici, președinte al Comunității Armenilor din Botoșani.

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, intelocutorul nostru ne prezintă principalele activități culturale organizate (prezentarea filmului Metronom; lansarea cărții Dublu autoportret, de Varujan Vosganian; lansarea cărții Comunitatea armeană din Basarabia sub stăpânirea ţaristă, de istoric Ion Gumenâi; Festivalul de caricaturi si epigrame „CIK Damadian”) de către membrii comunității într-o bună comunicare cu reprezentanții actului cultural din Botoșani, dar și cu membrii celorlalte comunități (ruși lipoveni, evrei, romi).

În exclusivitate, ne sunt oferite pe calea undelor Radio Iași, informații valoroase despre trecutul și prezentul uneia dintre cele mai vechi comunități din România.

Din următoarea secvență audio pe care o postăm, de la Cristian Lazarovici, președinte al Comunității Armene din Botoșani, află amănunte despre istoricul sfintelor biserici armenești; mai flăm amănunte și despre dialogul intercultural reflectat în buna comunicare dintre majoritari și membrii Comunității Armene din Botoșani și nu numai.

Cristian Lazarovici, lider al armenilor din Botoșani, ne mai povestește – în exclusivitate – despre personalitățile de astăzi din rândul armenilor și contribuția acestora la zestrea culturală universală.

Imediat după ce aflăm amănunte despre această temă, Cristian Lazarovici are, pentru fiecare ascultător al Radio România Iași o invitație de a vizita Comunitatea Armenilor, Strada Armeană, Numărul 20.

Referitor la cele prezentate, pentru că am amintit despre volumul Armenii în istoria și viața orașului Botoșani (Editura Ararat, 2021) de Ștefan Iovanesian și Gheorghe Median, conchidem – „iarmarocul de la Botoșani, ca important vad commercial nici nu putea scăpa din vederea negustorilor armeni, acesta fiind, după cum reiese dintr-un uric de-al lui Petru Șchiopul, cel mai vechi din Moldova.

Uricul, adresat de domnitorul moldovean în anul 1579 negustorilor mari și mici din Liow și din celelalte părți ale Crăiei Leșești, referindu-se la iarmaroacele și vămile din Moldova nota: Domnia mea a convocat pe toți neguțitorii noștri moldovenești și pe boierii de țară, întrebându-i despre starea cea dintru început a comerțului nostru internațional și ne-au răspuns cum că cel mai vechi iarmaroc în Moldova a fost cel care se ține în Botoșani”. (C. V. Nădejde, I. Titu, Dicționarul geografic al județului Botoșani la anul 1891, București, 1891, p. 53).

 

Un articol realizat de Dumitru Șerban

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline
dialog intercultural vineri, 13 iunie 2025, 10:01

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline

Programul manifestării a inclus câteva prelegeri interesante susținute de către prof. univ. dr. Evelina Moraru și colonel în rezervă Ioan...

Dialogul intercultural în orașul celor șapte coline
Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
dialog intercultural vineri, 6 iunie 2025, 19:49

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică

Întâi de toate, povestim despre cercetarea Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, volum semnat de către reputatul istoric și arheolog...

Istoria țării reflectată în apariții editoriale de înaltă ținută academică
Bate viața SF-ul?
dialog intercultural vineri, 30 mai 2025, 15:37

Bate viața SF-ul?

Interviurile sunt realizate de către subsemnatul și au ca protogoniști scriitorii de fantasy Mircea Țara, Laura Nureldin și Silviu Genescu....

Bate viața SF-ul?
Iașul – județ al interculturalității
dialog intercultural vineri, 23 mai 2025, 19:40

Iașul – județ al interculturalității

Întâi de toate pășim în incinta primăriei din orașul Târgu Frumos, județul Iași, acolo unde stăm de vorbă cu domnul Nicolae Zugravu,...

Iașul – județ al interculturalității
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.