Lansarea volumului de versuri „Cactusul de la etajul doi”
La Iași au avut loc recent două lansări importante de carte ale poetei Maria Grădinaru, evenimente care au adus împreună iubitori ai literaturii și ai poeziei contemporane.
![Lansarea volumului de versuri „Cactusul de la etajul doi” Lansarea volumului de versuri „Cactusul de la etajul doi”](https://www.convietuiri.ro/wp-content/uploads/2024/12/J_CARTE_de-MARIA-GRADINARU-850x479.jpg)
Articol editat de Maria Constantin, 13 decembrie 2024, 11:24
Prima lansare a avut loc în 4 și 5 decembrie 2024, în incinta Muzeului Municipal „Regina Maria”, unde a fost prezentat volumul de versuri Cactusul de la etajul doi. Cartea, publicată la Editura NEUMA din Cluj-Napoca, se remarcă printr-o prezentare impecabilă, fiind realizată cu ajutorul editorului Andrea H. Hedeș, a DTP-ului Gelu Iordache și a fotografiilor de copertă semnate de Dan Colisnic.
În deschiderea evenimentului, doamna Aurica Ichim, directorul Muzeului, a subliniat valoarea acestui volum, afirmând că „Cactusul de la etajul doi” este „cel mai valoros” dintre cele patru publicate de Maria Grădinaru până în prezent. Atmosfera a fost una caldă și primitoare, cu un public numeros, dovedind dragostea ieșenilor pentru poezie. În cadrul evenimentului, poeta a recitat poezii din volumul său, aducând în fața publicului câteva dintre cele mai impresionante versuri ale sale.
A doua lansare a avut loc pe 29 noiembrie 2024, la Muzeul de Istorie Naturală din Iași, unde Maria Grădinaru a prezentat „Strada mansardelor părăsite”, un nou volum de poezie publicat tot la Editura Neuma. Moderat de scriitorul Adi Cristi, evenimentul a beneficiat de prezentarea celor doi scriitori Cassian Maria Spiridon și Horia Gârbea, care au lăudat în mod deosebit volumul.
Scriitorul Adrian Alui Gheorghe a descris cartea ca fiind „o frumoasă și consistentă carte de poezie”, iar citatele din versurile Mariei Grădinaru, precum cele despre ploaie și copilărie, au fost apreciate de toți participanții. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Medici Naturaliști Iași, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, și Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.
În cadrul aceleași manifestări, a fost lansat și volumul „Condiția de Nemuritor. Cursive – Publicistică” de Horia Gârbea, care a prezentat și detaliile despre subiectele abordate în această lucrare.
Ambele lansări au fost o dovadă a aprecierii față de poezia Mariei Grădinaru și au subliniat contribuția semnificativă a acesteia la literatura contemporană din România.
Un articol realizat de Dumitru Serban