Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Lumea musulmană a celebrat intrarea în cele trei luni sfinte

În luna ianuarie a.c., sunt două mari sărbători înscrise în calendarul anului islamic 1446. Regaib Kandili şi începutul celor trei luni sfinte: Regep, Şaban şi Ramazan din calendarului islamic. Astfel, începând cu data de 01 ianuarie 2025, musulmanii din lumea întreaga au celebrat intrarea în cele trei luni sfinte „Recep, Şaban şi Ramazan”.

Lumea musulmană a celebrat intrarea în cele trei luni sfinte
Foto: Muftiul Cultului Musulman Iusuf Muurat la slujba sfanta de Regaib

Articol editat de Maria Constantin, 14 ianuarie 2025, 11:48

Aceste luni sfinte preced luna Ramazanului (luna postului), luna curățirii spirituale. Iar pe 02ianuarie a.c., a avut loc noaptea de „Regaib kandili”, în calendarul religios islamic și are semnificația de binefacere şi recompensă, de practică virtuoasă.

Cu prilejul nopții sfinte de Regaib Kandili, Muftiatul Cultului Musulman din România pe pagina de socializare a transmis următorul mesaj:

„Stimată comunitate,

Toată lauda și mulțumirile noastre se îndreaptă către Allah, Stăpânul tuturor lumilor, care ne-a binecuvântat să ajungem încă o dată la o noapte sfântă, plină de har și binecuvântare. În această noapte binecuvântată de Regaib, când rugăciunile sunt ascultate, sufletele găsesc liniște, iar porțile iertării se deschid larg, suntem recunoscători pentru această răsplată divină. Noaptea Sfântă de Regaib este o noapte în care harul și mila divină coboară asupra noastră precum o ploaie binecuvântată. Termenul „Regaib” semnifică dorință, aspirație, dar și odăruire generoasă și prețioasă. Această noapte sfântă reflectă manifestarea milostivirii infinite a lui Allah față de slujitorii Săi. Regaib Kandili neoferă o ocazie unică de a ne apropia de Creator, de a-i cere iertare și de areflecta asupra greșelilor noastre din trecut, pregătindu-ne astfel pentru un nou început spiritual.

Viața noastră este o călătorie. Pe parcursul acestei călătorii, fiecare dintre noi greșim sau ne abatem de la cale. Totuși, nopțile sfinte precum, Regaib Kandili ne oferă șansa de a ne redresa și de a ne întoarce cu sinceritate la Allah. Haideți ca în această noapte să ridicăm mâinile spre cer, să-i cerem iertare Lui Allah și să ne purificăm inimile de ranchiună și răutate, umplându-le cu iubire și pace. Regaib Kandili nu este doar o ocazie pentru acte de adorare individuală, ci și un prilej pentru a întări legăturile de fraternitate și unitate în cadrul comunității noastre. Această noapte sfântă este un moment potrivit pentru a pune capăt neînțelegerilor, a restabili relațiile frățești și a întinde o mână de ajutor celor aflați în dificultate. Să nu uităm că puterea unei comunități constă în legăturile de fraternitate dintre membrii săi. Fie ca Bunul Allah să ne orânduiască între cei care trăiesc în unitate și solidaritate, să dăruiască ajutor celor aflați în nevoie și să purifice inimile noastre cu milă și iubire.

Fie ca fericirea veșnică să ne fieatât în această lume, cât și în Viața de Apoi. Noaptea Regaib să vă fie binecuvântată! Fie ca Allah să fie mulțumit de noi toți.

Regaib Qandîlîmîzmubarek bolsîn!

Allah hepîmîzden razî bolsîn!

Regaib Kandilimiz mübarek olsun!

Allahhepimizden razı olsun!”

Termenul „regaib” în dicționar mai înseamnă donație, dar, un dar important şi bogat. „Regaib” este vestitorul „Miraç-ului”, al ascensiunii spirituale, al călătoriei nocturne, al înălțării spere al 7-lea cer, eveniment ce se întâmplă în a 27-noapte a lunii Recep în acest an islamic, pe 26 ianuarie a.c. Reprezintă noaptea reculegerii, a „căutării” sinelui, noaptea căinței și a „contabilizării” tuturor faptelor din ultimul an.

În această noapte, credincioșii recită din Coran și cu acest prilej se poate citi și viața Profetului Mahomed (Hz. Muhammed) „Miraç” în limba arabă, limbă areligiei islamice, are sens de treaptă, de înălțare, de ascensiune. „Miraç” este călătoria nocturnă a Profetului Mahomed, înălţarea în ceruri şi primirea lui decătre Allah. Miracolul miracolului a survenit în a 27-a noapte a lunii Recep, înainte cu un an de la exilul, emigrarea de la (hicret) a Profetului de la Meccala Medina, 16 iulie 622, an ce marchează debutul erei islamice.

Nopțile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea „kandil-luminate”, în timpul Sultanului Selim al II-lea (sec.XVI), când acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumânări pentru a vesti credincioșilor caracterul sfânt al acestora. Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mișcarea de revoluție a lunii în jurul pământului datele de celebrare a nopților de kandil diferă, anual.

În cele trei luni sfinte „uç aylar”, trăirea sentimentelor religioase este mai accentuată. Alături de slujbele religioase obligatorii, enoriașii citesc din cartea sfântă Coran. După noaptea de  Miraç urmează noaptea BeratKandili – noaptea iertării păcatelor (13 februarie 2025) şi Kadir gecesi –noaptea  revelării Coranului (26 martie a.c,), când Allah îşi revarsă milostivirea şi binecuvântarea asupra credincioșilor.

Tradiția spune, de asemenea, că tot în această noapte dorințele sunt îndeplinite. Aici, pe aceste meleaguri în nopţile sfinte sunt oficiate slujbe speciale în toate lăcașurile de cult musulmane. Aceste nopți sunt izvoarele de liniște cealină sufletele iar în Ziua de Apoi aduc liniștea și răsplata divină. Acestea sunt intervale de timp oferite de către Bunul Allah în vederea luminării spirituale.

Tot anul acesta pe 01 martie, începe luna ramazan (luna postului), iar după noaptea revelării Coranului (26 martie), în perioada 30 martie, 01 și 02 aprilie se sărbătoreşte „Ramazan Bayram”.

 

Un articol realizat de Ghiulşen Ismail Iusuf

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
tătară marți, 1 iulie 2025, 12:10

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea

Proiectul își propune redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei. Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de...

Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea
Musulmanii au intrat într-un nou an islamic (1447)
tătară luni, 30 iunie 2025, 10:03

Musulmanii au intrat într-un nou an islamic (1447)

Anul islamic lunar având 354 de zile în loc de 365 ale anului solar, apare un decalaj de aproximativ de 10-11 zile. Prin urmare începutul...

Musulmanii au intrat într-un nou an islamic (1447)
A murit Ayșe Seytmurat, veterana mișcării naționale tătare din Crimeea
tătară joi, 26 iunie 2025, 11:10

A murit Ayșe Seytmurat, veterana mișcării naționale tătare din Crimeea

Vestea morții lui Seytmurat a fost anunțată de președintele Adunării Naționale Tătare din Crimeea (KTMM), Refat Chubarov la Agenția de Știri...

A murit Ayșe Seytmurat, veterana mișcării naționale tătare din Crimeea
Moscheea Regală Carol I a fost vizitată de Principesa Margareta și Principele Radu
tătară marți, 10 iunie 2025, 08:53

Moscheea Regală Carol I a fost vizitată de Principesa Margareta și Principele Radu

Moscheea Regală „Carol I“ este una din monumentele de arhitectură ale orașului şi un punct de atracții pentru turiștii care vizitează...

Moscheea Regală Carol I a fost vizitată de Principesa Margareta și Principele Radu
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.