Ilinden, simbolul luptei macedonene pentru autodeterminare si păstrarea identităţii naţionale
Asociația Macedonenilor din România (AMR) a sărbătorit vineri, 2 august, în cadrul tuturor filialelor din țară, Ilinden, o zi cu dublă semnificație pentru poporul macedonean: religioasă – Ziua Sfântului Ilie și istorică – începutul Răscoalei Ilinden al cărei obiectiv era eliberarea de sub dominaţia otomană şi autonomia, sau crearea unui stat macedonean independent, iar în 1944, tot la 2 august, a avut loc prima sesiune a ASNOM (Adunarea Antifascistă de Eliberare Populară a Macedoniei).
Articol editat de Sterian Dan, 16 septembrie 2024, 06:52 / actualizat: 18 septembrie 2024, 10:12
La Craiova, membri ai Asociației s-au întâlnit la sediu unde, alături de Ionel Stancu, deputatul etniei în Parlamentul României, au discutat despre semnificația și importanța zilei de 2 august, despre spiritul și dorința de libertate care au însoțit poporul macedonean de-a lungul istoriei.
Răscoala de Ilinden a fost o revoltă împotriva Imperiului Otoman inițiată de Organizația Revoluționară Internă Macedoneană (VMRO) și este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente din istoria țării, marcând o nouă fază în dezvoltarea mișcării de eliberare națională a Macedoniei.
Revolta a durat de la începutul lunii august până la sfârșitul lunii octombrie 1903 și a cuprins un teritoriu important al regiunii, de la coasta de est a Peninsulei Balcanice la Marea Neagră, până la malul lacului Ohrid.
La 3 august 1903 a fost proclamată Republica Krushevo (Crușevo), iar pe 12 august, peste zece mii de soldați din armata lui Bakhtiar Pașa au înconjurat orașul, pe care l-au și cucerit, încheind, astfel, scurta existență a Republicii Krushevo.
Despre aceste evenimente și despre semnificația zilei de 2 august, le-a vorbit celor prezenți deputatul Ionel Stancu, precizând: „Ziua de 2 august este o zi de o importanță deosebită, cu dublă semnificație – istorică și religioasă. Din punct de vedere istoric, este o zi de referință pentru Republica Macedonia de Nord. Revolta din 1903 a avut drept scop eliberarea de sub dominaţia otomană, autonomia și crearea unui stat macedonean independent. Deși Republica (Republica Krușevo) a fost de scurtă durată (a durat doar 10 zile), dorința de libertate a revoluționarilor macedoneni nu a putut fi distrusă de către otomani.
Spiritul din spatele Ilinden-ului a fost atât de puternic încât a continuat să suțină poporul macedonean în lupta începută pe 2 august 1903.
În fiecare an, pe data de 2 august, trebuie să întoarcem roata timpului, să ne amintim de cei care și-au pierdut viața în lupta pentru eliberarea națională a Macedoniei și să le aducem un omagiu.
Ilinden ne învață să purtăm o luptă continuă pentru a ne păstra identitatea și pentru a ne asigura că aceasta va fi păstrată și de generațiile ce vor urma. Ziua în care vom uita ce a însemnat Ilinden va fi ziua în care vom pierde bătălia.
Din punct de vedere religios, sărbătorim pe Sfântul Ilie, așa că le urăm tuturor celor care poartă acest nume, La mulți ani!
În anul 1974, în orașul din Krushevo, a fost construit Complexul Ilinden (Makedonium), care evidențiază lupta continuă a poporului macedonean pentru libertate independență.
Un articol de Ludovic Vulea