Sinagoga – un spațiu al multiculturalității. Experiment cultural la Sinagoga Gah din Suceava

Sinagoga Gah din centrul orașului Suceava este un splendid monument construit în anul 1870. În ciuda faptului că numărul membrilor Comunității Evreilor din Suceava este într-o dramatică scădere, sinagoga rămâne un spațiu viu, deschis diverselor evenimente religioase și culturale.

Sinagoga – un spațiu al multiculturalității. Experiment cultural la Sinagoga Gah din Suceava
Foto: Sinagoga Gah din centrul orașului Suceava / Alexandru Aciobăniței

Articol editat de Sterian Dan, 26 septembrie 2024, 11:09

Marți, 24 septembrie 2024, în intervalul 20.30 – 21.00, realizatorul Alexandru Aciobăniței ne-a propus spre audiție la Radio România Iași un documentar sonor prin care publicul a avut posibilitatea de a afla valențele sinagogii sucevene. Vechiul edificiu este, prin definiție un locaș de cult mozaic dar, de câțiva ani, și un loc al întâlnirilor culturale de poveste. Din acest motiv, jocul timpurilor este mai puțin important. Starea este cea care rămâne. Despre ea se povestește, inclusiv la emisiunea Comunități etnice – Evreii azi.

De câțiva ani, grație deschiderii manifestate de Sorin Golda, reputat profesor de fizică și președinte al Comunității Evreilor din Suceava, dar și Festivalului Internațional al Teatrului Municipal Matei Vișniec – manifestare complexă, programată la finele fiecărei primăveri, Sinagoga Gah devine un spațiu al experimentului teatral.

Documentarul radiofonic difuzat la Radio România Iași are ca ”mobil” un spectacol-lectură, intitulat ”Omul din cerc”. Construit pe baza unor fragmente din opera lui Matei Vișniec și interpretat nu numai de actorii teatrului ci și de însuși autorul acestei povești vii, maestrul Matei Vișniec, ”Omul din cerc” ne vorbește despre limitele umane în fața Absolutului și îmbracă simbolic ideea de divinitate, de forță superioară care ordonează lucrurile din Univers.

Alături de președintele comunității, Sorin Golda, de asemenea, de maestrul Matei Vișniec, s-au aflat la microfonul Radio România Iași doi dintre actorii suceveni care participă frecvent la spectacolele-lectură și la evenimentele organizate în cadrul Sinagogii Gah: Cristina Florea și Cosmin Panaite.

Sinagoga suceveană este unul dintre cele mai cunoscute și frecventate locașuri de cult mozaic din România.

Un articol de Alexandru Aciobăniței