Ascultă Radio România Conviețuiri Live

Erwin Șimșensohn – Un parcurs remarcabil în lumea spectacolului

Emisiunea Radio România Iași Comunități etnice – EVREII AZI de marți 25 februarie 2025 l-a avut ca invitat pe regizorul, actorul și managerul cultural Erwin Șimșensohn.

Erwin Șimșensohn – Un parcurs remarcabil în lumea spectacolului
Foto: Erwin Simsensohn/Teatrul de Stat Constanta

Articol editat de Maria Constantin, 4 martie 2025, 06:46 / actualizat: 4 martie 2025, 14:46

S-a născut la Piatra Neamț. A urmat cursurile Colegiului Naţional „Petru Rareş” din localitate unde nu a fost doar un simplu elev. Pasiunea pe care o avea de când era adolescent l-a determinat să înființeze în 1997 trupa de teatru „TeenAct” în cadrul colegiului. După ce şi-a încununat perioada de liceu cu această reuşită, destinul său profesional era deja bine trasat.

A absolvit cursurile UNATC București – secţia regie teatru. A avut marea șansă de a face parte din ultima promoție a reputatei profesoare-regizor Cătălina Buzoianu. Spectacolul de absolvire a beneficiat în cazul lui Erwin de un spaţiu neconvenţional. Cine a cunoscut Teatrul Luni de la Green Hours din Bucureşti ştie la ce se face referire. În acel spaţiu, s-a jucat pentru prima dată în România, spectacolul ”Născut vinovat”, după un text de Ari Roth.

Erwin Șimșensohn este în prezent un regizor în plină ascensiune. Montează în numeroase teatre, totuși Teatrul Evreiesc de Stat din București ocupând un loc special în sufletul său. Unul dintre cele mai apreciate spectacole semnate de invitatul emisiunii a fost o producție din anul 2013 a acestui teatru: ”Yentl”, de Leah Napolin și Isaac Bashevis Singer. Spectacolul ”Yentl” a avut o nominalizare la Gala Premiilor  UNITER iar Alexandra Fasolă, interpreta rolului titular a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru Cea Mai Bună Actriță.

Erwin Șimșensohn nu a ratat ocazia de a avea studii și în alt domeniu. Alături de licența în regie, are și o diplomă pe antetul căreia este menționată Facultatea bucureșteană de Relații Economice Internaționale.

A ocupat mai multe funcții importante de-a lungul timpului, printre care cea de președinte al Comunității Evreilor din București și cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Din anul 2019, invitatul emisiunii Comunități etnice – EVREII AZI este manager al Teatrului de Stat Constanța și coordonator al SEAS (Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului).

Discuția dintre Erwin Șimșensohn și Alexandru Aciobăniței, realizatorul emisiunii a avut loc în Sala Rotondă a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, spațiu încărcat de amintiri și emoții pentru invitatul emisiunii.

 

Articol de Alexandru Aciobăniței

Echipa Conviețuiri vă urează un Paște luminat!
evreiască duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Echipa Conviețuiri vă urează un Paște luminat!

...

Echipa Conviețuiri vă urează un Paște luminat!
Călătorie muzicală în lumea evreiască
evreiască luni, 14 aprilie 2025, 11:02

Călătorie muzicală în lumea evreiască

Șarmul cuvintelor, avalanșa ideilor care nu se sparg în sensuri iluzorii ci construiesc temeinic, diversitatea vocilor, iată elemente care pot...

Călătorie muzicală în lumea evreiască
Purim la Iași – Cea mai veselă sărbătoare evreiască
evreiască marți, 1 aprilie 2025, 11:23

Purim la Iași – Cea mai veselă sărbătoare evreiască

Atmosfera cu adevărat veselă din Sinagoga Merarilor a Iașiului a concentrat atât tradițiile bine păstrate, transmise nealterate din generație...

Purim la Iași – Cea mai veselă sărbătoare evreiască
Eshet chayil / O femeie de valoare
evreiască joi, 13 martie 2025, 14:02

Eshet chayil / O femeie de valoare

A trecut și Ziua Internațională a Femeii – 8 martie, dar ne-a lăsat diverse amintiri frumoase legate de simbolistica sa. Concertul susținut de...

Eshet chayil / O femeie de valoare
Convietuiri
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.