Povestea lui Charles Aznavour, fiul unor refugiați armeni ce a reușit să câștige aplauzele unei lumi întregi
Duminică, pe 30 martie, la Constanța, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin a fost proiectat filmul Domnul Aznavour.

Articol editat de Maria Constantin, 1 aprilie 2025, 13:43
Producția a adus un omagiu emoționant legendarului Charles Aznavour, una dintre cele mai importante personalități ale muzicii franceze. Fiul unor refugiați armeni, sărac și cu o voce atipică, mulți au crezut despre Aznavour că niciodată nu va reuși. Dar, timpul avea să le arate cât de mult s-au înșelat.
Despre personalitatea Domnul Aznavour ne-a vorbit fostul secretar literar al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian, membru de seamă al comunității armenilor din Dobrogea:
„Charles Aznavour a fost și a rămas în sufletul a milioane de oameni, artistul secolului, cum a mai fost numit, sau Frank Sinatra al Franței. O viață de iubire, așa s-a numit evenimentul ce i-a fost dedicat, recent, la Paris. A fost o mare personalitate artistică, care s-a bucurat de dragostea publicului, pe care și el, la rândul lui, l-a iubit foarte mult. A fost, de fapt, un bard al iubirii prin muzica lui, ce continuă să trăiască pentru că ne face să vibrăm prin cântecele sale, și pentru că, în continuare este o sursă de inspirație pentru artiști din toate generațiile.
Și-a iubit foarte mult neamul din care se trăgea, a făcut foarte multe fapte de suflet, vorbea foarte bine limba armeană. După cutremurul din 1988, a pus bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate din Armenia. A fost ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO și, de asemenea, ambasador al Armeniei în Elveția. În anul 2008 a devenit cetățean armean”, a mai precizat scriitoarea Anaid Tavitian.
La evenimentul de la Constanța a participat criticul de film, Irina Margareta Nistor și președintele Filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian.
Un articol realizat de Silvia Pascale